latinica  ћирилица
10/05/2024 |  10:47 ⇒ 13:40 | Аутор: СРНА

Преминуо књижевник и преводилац Иван Ивањи

Познати писац и преводилац Иван Ивањи преминуо је у 96. години.
Иван Ивањи - Фото: РТРС
Иван ИвањиФото: РТРС

Ивањи је премиунуо јуче, на Дан побједе над фашизмом, у Вајмару - само десет километара од некадашњег логора у који је прије 80 година из Новог Сада био депортован као Јевреј, објавио је портал Време.

Ивн Ивањи је написао 26 романа, три збирке приповјетки, три књиге поезије, а писао је драме, књиге за дјецу, мемоаре и есеје.

Преводио је на њемачки дјела Данила Киша и Давида Албахарија, а са њемачког Бертолда Брехта, Волфганга Борхерта, Гинтера Граса, Карла Јасперса и Ханса Магнуса Енценсбергера, као и мађарску поезију на српски језик.

Радио је као наставник, новинар, умјетнички директор Савременог позоришта у Београду, замјеник управника Народног позоришта и преводилац Јосипа Броза Тита за њемачки језик.

Како је и сам причао, гостовао је у дипломатији као аташе за културу и штампу у југословенској Амбасади у Бону од 1974. до 1978. године, а до распада СФРЈ био је генерални секретар Удружења књижевника Југославије.

Рођен је у Зрењанину у јеврејској љекарској породици, а његови родитељи су убијени убрзо након њемачке окупације 1941. године.

Преживио је нацистичке концентрационе логоре Аушвиц и Бухенвалд, а касније је, како је иронично говорио, писао о "свом лепом животу у паклу".