latinica  ћирилица
30/04/2024 |  12:36 ⇒ 13:45 | Аутор: РТРС

Амиџић: У Савјету безбједности нећемо износити нашу истину него чињенице

Генерални секретар СНСД-а и министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић каже у гостовању за ТВ Прва да му је драго што ће се срски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић обратити на сједници Савјета безбједности и што ће Срби имати прилику да изнесу не нашу истину, него чињенице.
Срђан Амиџић - Фото: РТРС
Срђан АмиџићФото: РТРС

- Довољно је да имате прилику да изнесете неке чињенице. Нећемо износити нашу страну истине, него чињенице. Радује ме прилика да ће српски члан Предсједништва БиХ моћи да изађе са тим и таквим подацима. Захвалио бих се пријатељским земљама, а прије свега Србији и њеном руководству на челу са предсједником Александром Вучићем - наводи Амиџић.

Додаје, да велики број земаља се неће опредијелити по том питању, или ће бити против.

- Било би страшно да су све земље једногласно прихватиле ту резолуцију. У модерном друштву се показује да постоји велики број земаља које разумију тежину тог питања и не желе да томе приступају на тај начин. Људи који се баве том струком су изнијели своје ставове, и немали број је оних који сматрају да је био страшан злочин, а не геноцид. Позадина је дубља, а то је да се Србима стави етикета геноцидног народа. То представља озбиљну платформу зарад неких будућих планова везаних за овај регион. Када имате ту етикету, ваша позиција је умањена", рекао је Амиџић.

Коментаришући изјаву министра спољних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића да ће тражити ратну одштету од Србије, Амиџић поручује да Конаковић не познаје довољно добро политичку ситуацију, иако се бави политиком.

- Ако се вратимо уназад, 1919. године написано је једно добро дјело "Економске посљедице мира" гдје је речено да та репарација и питање репарације које је тада било наметнуто Њемачкој ће довести поново до сукоба. Та предвиђања су се обистинила кроз Други свјетски рат. Спомињати репарацију 30 година послије сукоба у БиХ и подизати тензије на такав начин је нешто што је апсолутно неодговорно и показује елементарно непознавање како политичких процеса, тако и економије - додаје Амиџић.

Истиче да Србија као озбиљна држава не може себи да дозволи плаћање такве једне репарације и да јој се постави једна таква етикета.

- Не видим на који начин такво политичко дјеловање било ког појединца у БиХ доприноси стабилности унутар саме БиХ, али и комшијских земаља као што је Србија - каже Амиџић за ТВ Прва, преноси АТВ.

Он напомиње да за резолуцију о Сребреници не постоји правни основ да се такво питање постави без сагласности Предсједништва БиХ и да би такав један процес требало да подразумијева сагласност свих народа у БиХ.

- Како је то мислио господин Конаковић, мени није познато. Вјероватно је оцијенио да ће то бити добар наслов у новинама. То показује само неозбиљност и спремност да краткорочно подилазите људима који су вас бирали, али је истовремено неодговоран потез. Прије свега према нама који живимо ту. Из таквих сукоба сви ми можемо да изађемо мање срећни и са великим посљедицама. БиХ не може Србији да уради ништа. Србија је лидер у региону. С те стране то је само подилажење бирачима. Не требамо ништа посебно говорити да таква одлука никада неће имати сагласност српског народа који живи на 50 одсто територије - каже Амиџић.

Говорећи о потезима Републике Српске Амиџић наглашава да све што се ради је ствар реакције, а не акције.

- Гурају нас ка томе да нам поставе немогуће услове за живљење. Ако кажемо да неко спомиње распад БиХ, спомиње га господин Конаковић са таквим изјавама, али и остале колеге у Савјету министара. Зашто им је у интересу да БиХ не опстане у Дејтонским оквирима, питање је за њих - додаје Амиџић.

Како Амиџић наводи, њему је несхватљиво, да и даље желе да живе са Србима, иако их сматрану геноцидним народом.

- Овдје је на сцени унитаризација која је могућа само ако Срби не постоје. Да не постојимо као народ неће дочекати, а ако направе ситуацију да је немогућ заједнички живот, њихова је одговорност за разлаз у БиХ. Мислим на политичаре у БиХ и стране амбасаде које подржавају својим дјеловањем такву причу - каже Амиџић.

Ратнохушкачке изјаве министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза генерални секретар СНСД-а је назвао бомбастичним и поручио да им се не треба придавати пажња.

- Нажалост, историја и то показује да су Срби неријетко страдали у прошлости, али су били на страни истине. Откуд рат у главама Бошњака и Зукана Хелеза и након 30 година од краја рата, је питање за њих. Хелез је личност која износи бомбастичне изјаве, привиђају му се војне формације и кампови у Српској. Не треба тим изјавама придавати пажњу. С друге стране, срамота је да такав човјек обавља такву функцију, па и у БиХ. Замислите да 70-тих година када је у фокусу била економија и бољи стандард, да се у Европи причало о рату. Само Зукан Хелез и након толико година прича о таквим глупостима. Вјероватно није ни учествовао у рату па зато тако прича - каже Амиџић.