latinica  ћирилица
20/10/2018 |  18:57 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Собрање: Ново име државе - Сјеверна Македонија! Шта кажу политичари и грађани?

Иако су грађани Македоније већином бојкотовали референдум о промјени назива државе, посланици Собрања изгласали су уставне промјене, према којима би се ова бивша југословенска република звала Република Сјеверна Македонија.

Нови назив државе дио је договора Македоније и Грчке, према којем би Атина заузврат одблокирала евро-атлантски пут Скопља. Аналитичари кажу – Македонија јесте откључала врата Европске уније, али ће унутрашња криза бити настављена.

Бивша југословенска република Македонија одлази у историју. Двије трећине посланика у Собрању одлучило је, да и поред неуспјелог референдума, изгласа ново име државе - Сјеверна Македонија. Тај компромисни назив дио је договора Скопља и Атине, након више од двије деценије грчког оспоравања и блокада.

"Македонски парламент је чуо глас македонског народа, са двотрећинском већином потврђене су потребе за уставним промјенама. Македонија ће бити дио европске породице. Наши снови, наша визија за грађане ће се обистинити", изјавио је премијер Македоније Зоран Заев.

Грађани Македоније кажу – стављена је тачка на политички трилер у парламенту.

За опозициони ВМРО-ДПМНЕ јучерашњи дан најгори је у македонској историји. Иако су њихови посланици категорично тврдили да неће гласати за измјене Устава, осам их је преко ноћи промијенило мишљење. Македонског премијера, Зорана Заева, тако су спасили нових парламентарних избора.

Шта се посљедњих дана дешавало на македонској политичкој сцени нико са сигурношћу не може да тврди. Опозиција каже да је све урађено под притиском, те да од ванредних парламентарних избора неће одустати. Спекулише се да је "прелетачкој осморци" нуђено од 250.000 до два милиона евра. Такве тврдње, каже политички аналитичар Петар Арсовски, треба испитати.

"Мора се провјерити да ли су те тврдње тачне. Уколико јесу, то мијења из суштине цијели процес. Међутим, ја мислим да је то ипак порука од опозиције која не жели да вјерује да су се њихови посланици одвојили од главне линије. У принципу, то сад иде у једном правцу смиривања, међутим далеко од тога да је криза завршена", рекао је Арсовски.

Преспански спопразум сада треба да добије подршку и у парламенту Грчке. Алексис Ципрас, није каснио са честитком Заеву, сматрајући да одлука македонског парламента утире пут примјени историјског договора двију земаља. Овакву одлуку македонског парламента, поздравили су и европски званичници Јоханес Хан и Федерика Могерини.

Предсједник Европског савјета, Доналд Туск на македонском језику грађанима ове земље упутио је поруку да је Македонија корак ближе евроатлантској заједници. Честитку Заеву упутио је и предсједавајући Савјета министара БиХ, Денис Звиздић.