latinica  ћирилица
20/10/2018 |  18:13 | Аутор: АП

Меркелова тражи разјашњење околности Кашогијеве смрти

Њемачка канцеларка Ангела Меркел затражила је разјашњење околности смрти саудијског новинара Џамала Кашогија.
Ангела Меркел - Фото: AFP
Ангела МеркелФото: AFP

Меркелова се огласила пошто је Саудијска Арабија објавила да је он страдао у "тучи" у конзулату те земље у Истанбулу.

Током конференције њене Хришћанско демократске уније на истоку Њемачке, Меркелова је рекла да "ништа још није разјашњено" у вези с тим "ужасним догађајима", преноси АП.

- Наравно, ми захтијевамо да они буду разјашњени - додала је њемачка канцеларка.

Берлин се тако придружио другим земљама које су затражиле кредибилну истрагу смрти Кашогија.

Берлин има јаке економске везе с Ријадом које укључују знатне испоруке оружја. Према званичним подацима, њемачка влада је од марта одобрила извоз оружја у Саудијску Арабију у вриједности од 254 милиона евра.

Саудијска Арабија је ноћас саопштила да је Кашоги "изгубио живот" током "туче" у Конзулату, због чега је ухапсила 18 особа, али није признала тврдње Анкаре да је новинар мучен, убијен и исјечен на комаде, а његово тијело сакривено. Ријад није признао ни наводе провладиних медија у Турској да је група од 15 особа послата из Саудијске Арабије у Истанбул да убије Кашогија, колумнисту Вашингтон поста. Кашоги је посљедњи пут виђен 2. октобра, како улази у конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу, по документа за женидбу.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је данас на спровођење "брзе, темељне и транспарентне истраге" о околностима Кашогијеве смрти.

Амнести инетеренешенел саопштио је да Ријад треба "одмах да испоручи" Кашогијево тијело како би независни форензички стручњаци могли да обаве аутопсију у складу с међународним стандардима.