latinica  ћирилица
20/10/2018 |  16:47 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Козара спремна за нову зимску сезону

Планина Козара спремно дочекује нову зимску сезону. Радови на вјештачком осњежавању су у пуном јеку, а освјетљење за ноћно скијање је већ спремно и на новој стази. И папирне карте, постају прошлост.

Од постојеће три стазе, ноћно скијање је до сада било само на стази "Мраковица 1", од ове године заљубљеници у овај спорт, у ноћном скијању моћи ће уживати и на новој стази, "Мраковица 2" која је у прошлогодишњој зимској сезони, била у функцији само за дневно скијање.

Приједорчанка Виолета Еленков је планинар и скијаш, па са породицом на Козари проводи много слободног времена.

Истиче да је значај Козаре велики и да је веома лијепо овдје проводити зиму.

Побољшање услова за скијање, циљ је планинарско скијашког друштва Љубијски рудар. Због тога су у току радови и на осњежавању. Они на вјештачком језеру, приводе се крају. Међутим, нису то једини новитети.

"У току су и електронски радови на електронском очитавању картица, тако да по свему ће то бити подигнуто на један виши ниво", каже предсједник ПСД Љубијски рудар, Божо Грбић.

Вриједност радова је 200 хиљада марака. Реализацији овог пројекта допринијели су чланови овог друштва, својим волонтерским радом, али и донатори. Осим веће посјећености, значај за Национални парк, али и све оне који долазе, је вишеструк.

"Сам боравак дјеце на снијегу, уживање на снијегу, а исто тако боравак и оних који већ знају скијати или оних који не знају - да уче скијати, сигурно би то добро дошло свима. Тако да сви новитети који ће помоћи и побољшати услове самим скијашима сигурно ће привући и помоћи да се поново враћају да би скијали на Козари", наглашава директор Националног парка "Козара" Драган Ромчевић.

Три стазе, дјечија и двије, можемо слободно рећи и за најискусније скијаше, сада још само чекају прве сњежне падавине и уживање у зимским спортовима, може да почне.