latinica  ћирилица
20/10/2018 |  16:45 ⇒ 18:05 | Аутор: СРНА

Орнитолошки стручњаци представили 20 научних радова

У Требињу је данас одржан међународни научни скуп о теми - Заштита птица, реалност или утопија, уз учешће 30 стручњака из Републике Српске, ФБиХ, Србије, Црне Горе и Белгије, који су представили 20 научних радова.
Требиње - Дејан Радошевић - Фото: СРНА
Требиње - Дејан РадошевићФото: СРНА

Међу научним радовима представљен је и рад требињског Центра за одрживи развој и екологију који је базиран на истраживању орнитофауне простора Орјен-Бијела Гора, као могућег заштићеног простора.

Према ријечима предсједника ЦОРИЕ Александра Вукановића, у плану је да се у наредне двије године прикупе елаборати и систематски подаци са терена.

- Током 2016. и 2017. године имали смо осам теренских истраживања, гдје смо обухватили простор изнад 700 метара надморске висине. Евидентирали смо 43 врсте птица и надамо се да ћемо у наредном периоду организовати додатна истраживања орнитофауне простора Орјен-Бијела Гора, како бисмо добили јаснију слику колико врста птица и у ком броју бораве на овом простор - рекао је Вукановић.

Руководилац Одсјека за биолошко-техничке послове Републичког завода за заштиту природног и културног насљеђа Републике Српске Дејан Радошевић истакао је да овакви скупови доприносе развоју и достизању стандарда када су оваква истраживања у питању.

- Радови су све бројнији и квалитетнији и подаци до којих долазимо су употребиљиви и користимо их у нашем свакодневном послу и приликом израде студија при избору нових заштићених подручја - истакао је Радошевић.

У оквиру научног скупа приказан је и документарни филм "Трагом наших птица".

Научни скуп је одржан у оквиру тродневног Седмог орнитолошког фестивала, чији је домаћин град Требиње

Првог дана фестивала, у Музеју Херцеговине је отворена изложба фотограФија "Мала сова на нашим зимовалиштима", аутора Алмира Хукића из Тузле.

Орнитолошки фестивал завршава сутра научним скупом - Заштита птица, реалност или утопија, а учесници ће обићи и Попово поље.