latinica  ћирилица
20/10/2018 |  13:42 | Аутор: СРНА

Могерини и Хан поздравили усвајање уставних промјена

Европска унија /ЕУ/ и НАТО позвали су Македонију да брзо оконча процедуру за промјену имена, након што су посланици Собрања подржали приједлог о покретању иницијативе за промјену Устава у складу са Преспанским споразумом.
Хан и Могерини - Фото: РТРС
Хан и МогериниФото: РТРС

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини и европски комесар за проширење Јоханес Хан поручили су да је Македонија предузела "веома важан корак".

"Сада очекујемо да се национална процедура за спровођење споразума настави без одгађања и да иде према усвајању уставних промјена", истиче се у саопштењу Могеринијеве и Хана.

У саопштењу се напомиње да је ово јединствена прилика за одлучно кретање Македоније ка путу ЕУ и помирењу у региону.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изнио је слично мишљење.

"Сада је на Влади и политичким лидерима да окончају националне процедуре о споразуму за промјену имена и да искористе ову историјску шансу", каже Столтенберг.

Македонско Собрање подржало је синоћ уставне промјене послије којих ће Македонија промијенити име у Република Сјеверна Македонија, док ће Грчка за узврат одблокирати евроатлантске интеграције те државе.

На сједници одржаној касно синоћ "за" је гласало 80 посланика македонског парламента, међу којима и осам посланика опозиционе ВМРО-ДПМНЕ.

Споразумом, који су у јулу у Преспи потписали Заев и грчки премијер Алексис Ципрас, Македонији се отвара пут за чланаство у НАТО и ЕУ. Спор Атине и Скопља због имена Република Македонија трајао је 27 година.