latinica  ћирилица
19/10/2018 |  22:43 ⇒ 20/10/2018 | 09:25 | Аутор: РТС

Македонија: Собрање потврдило уставне промјене

Укупно 80 посланика македонског парламента подржало је уставне промјене, послије којих ће Македонија промијенити име у Република Сјеверна Македонија, док ће Грчка за узврат одблокирати евроатлантске интеграције те државе.
Македонија (Илустрација) - Фото: илустрација
Македонија (Илустрација)Фото: илустрација

Нико није гласао против промјена.

Премијер Зоран Заев честитао је грађанима на Фејсбуку: "Са 80 гласова 'за' парламент је усвојио одлуку о измјени Устава. Честитам Македонији. Мисија је успјешно обављена".

Лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски оцијенио је да ће изгласавање иницијативе за уставне промјене промијенити лице Македоније.

Он је истакао да је тиме бити промијењена и њена историја и лична документа грађана.

На конференцији за новинаре одржаној тачно у поноћ у сједишту те странке, Мицкоски је рекао да је иницијатива за промјену Устава синоћ изгласана под притиском и на срамотан начин који ће остати упамћен.

Он је додао да је иницијатива усвојена под притиском и "класичним силовањем", за шта је одговорност приписао премијеру Зорану Заеву.

Медијатор у спору Грчке и Македоније око имена Метју Нимиц поздравио је усвајање уставних промјена у парламенту.

"Ово је добар напредак, не само за вашу државу, него и за регион и за Европу", рекао је Нимиц за "Глас Америке".

У наставку процедуре, предсједник парламента Талат Џафери би требало да у року од 15 дана припреми Нацрт измијењеног Устава Македоније.

Споразум, који су у јулу потписали Заев и Ципрас, Македонији отвара пут за чланаство у НАТО и ЕУ, а спор због имена Република Македонија трајао је 27 година.

Македонија је јуче у Бриселу званично отворила преговоре о прикључењу тој сјеверноатлантској алијанси.