latinica  ћирилица
19/10/2018 |  16:05 ⇒ 16:07 | Аутор: Б92

Јесењи позоришни фестивал Емира Кустурице 2. и 3. новембра на Мећавнику

Трећи Јесењи позоришни фестивал редитеља Емира Кустурице биће одржан се 2. и 3. новембра на Мећавнику.
Јесењи позоришни фестивал Емира Кустурице 2. и 3 новембра на Мећавнику - Фото: илустрација
Јесењи позоришни фестивал Емира Кустурице 2. и 3 новембра на МећавникуФото: илустрација

У жељи за преиспитивањем граница између позоришта и филма и постављањем питања да ли оне уопште постоје, одлучено је да слоган трећег по реду Јесењег позоришног фестивала буде "Позоришни Кустендорф".

Али не само због тога. Ове године фестивал у студентском такмичарском програму, а по узору на свог старијег брата Кустендорф, постаје интернационалан, што ће и наставити да буде у годинама које долазе.

Такође, Мећавник ће угостити и ансамбл НП Сомбор са представом "Кад би Сомбор био Холивуд" рађеном у стилу немог филма као и представу БДП-а "Црна кутија“"инспирисану великим италијанским филмским хитом "Савршени странци“"

Емир Кустурица, оснивач фестивала, одржаће радионицу на тему филма и позоришта, будући да се више него успјешно бавио и једним и другим медијем.

У такмичарском програму ове године биће четири представе, три са академија из Србије и једном из Русије које се боре за награду "Златни лист". Државна позоришна академија из Јарослава, Русије такмичиће се са представом "Слон", Александра Копкова, Академија уметности Београд са представом "Маму му јебем ко је први почео" Дејана Дуковског, Факултет драмских уметности Београд одиграће "Пошто гвожђе", Бертолда Брехта док ће се Академија уметности у Новом Саду представити комадом "Док чекамо Годоа", по култној драми Семјуела Бекета.

Селекција фестивала повјерена је награђиваном редитељу Милану Нешковићу који иза себе има више успјешних представа на сценама најеминентнијих позоришта у Србији и шире.