latinica  ћирилица
19/10/2018 |  15:53 | Аутор: СРНА

Беванда: Звиздић износи личне, а не званичне ставове Савјета министара

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда указао је данас у писму предсједнику Владе Хрватске Андреју Пленковићу да посљедњи медијски иступи, ставови и реаговања предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића не представљају званични став Савјета министара већ његове личне ставове.
Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Вјекослав БевандаФото: СРНА

Из Министарства финансија и трезора БиХ саопштено је да је Беванда у писму навео да Звиздић "на већ препознатљив начин инсинуира и опробаним рецептом замјене теза изношењем демагошких фраза и неистина, на опскуран и недипломатски начин демантује иступања хрватског предсједника Владе у институцијама ЕУ".

Према ријечима Беванде, хрватски премијер је у иступима у институцијама ЕУ, "у маниру доказаног демократе и признатог политичара, имао намјеру да допринесе препознавању и отклањању уочених недемократских баријера у БиХ након октобарских избора".

Министар финансија и трезора БиХ је навео да је очигледно да је предсједавајући Савјета министара "свјесно и по ко зна који пут превидио чињеницу" да је Хрватска један од потписника Дејтонског мировног споразума.

"Ви, као легитимни представник Хрватске, имате обавезу да штитите одредбе тог споразума, а поготово у дијелу када се ради о угрожености конститутивности народа у БиХ, што је, без сваке сумње, случај након октобарских општих избора када је цјелокупна домаћа и свјетска јавност могла сагледати фрапантну истину да један конститутивни народ може, без имало скрупула, изабрати члана Предсједништва другом конститутивном народу", поручио је Беванда Пленковићу.

Он је додао и да је хрватски премијер изразио спремност да "снагом свог ауторитета и легитимним путем укаже представницима институција ЕУ на ове аномалије и недемократско понашање, с израженом тенденцијом мајоризовања најмалобројнијег народа у БиХ".

"На крају желим да напоменем да Савјет министара није влада па самим тим ни Звиздић није премијер, тако да исказани ставови Звиздића у медијима не представљају званичне ставове Савјета министара, него су то искључиво лични или страначки ставови и невјешт покушај политизовања и дезинформисања јавности и стављање кључних питања и проблема за демократску, али и сваку будућност БиХ у други план", нагласио је Беванда.

Он је Пленковићу захвалио за цјелокупан напор и за "немјерљив допринос томе да истина о политичком насиљу над Хрватима у БиХ буде представљена институцијама ЕУ", као и за "допринос демократском путу БиХ према чланству у ЕУ заједници којој хрватски народ у БиХ тежи и за коју живи".

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић позвао је хрватског премијера Андреја Пленковића да престане да се мијеша у унутрашња питања БиХ, чиме, како је навео, покушава да институционално успостави нетачне теорије о угрожености само једног народа у БиХ.

Реагујући на Пленковићеве посљедње иступе у институцијама ЕУ и приликом билатералних сусрета, Звиздић је оцијенио да је "примијетан покушај успостављања патронистичког понашања према БиХ".