latinica  ћирилица
19/10/2018 |  15:43 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

Прва ендоваскуларна процедура на површној бутној артерији

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске први пут је изведена интервентна ендоваскуларна процедура на површној бутној артерији уз употребу лијеком обложеног балона, што је најновији тренд у лијечењу периферних артерија и у интервентној радиологији.
УКЦ Бања Лука - Фото: СРНА
УКЦ Бања ЛукаФото: СРНА

Из УКЦ-а је саопштено да је предност оваквих процедура што се пацијенту у организам не уграђује страно тијело, већ се пласира одговарајући лијек који апсорбују унутрашњи зидови третираног крвног суда.

"Овакав тип интервенције је први пут изведен у Српској, а пацијент се 24 часа након захвата отпушта кући", навели су из УКЦ-а Српске.

Ову процедуру извели су љекари Завода за клиничку радиологију на седамдесетогодишњем пацијенту који се прије два мјесеца јавио васкуларном хирургу на преглед, због грчева у ногама при ходању.

Тада је код овог мушкарца на ЦТ налазу утврђено постојање високостепеног сужења десне спољашње бедрене артерије и два високостепена сужења на бутној артерији исте ноге.

Из УКЦ-а наводе да је сужење на спољашњој бедреној артерији збринуто пласирањем одговарајућег стента прије два мјесеца, а због велике дужине обољелог сегмента десне површине бутне артерије /око осам центиметара/ и калцификације обољелог сегмента одлучено је да се сегмент третира балоном обложеним лијеком, а не уградњом стента.

"Током ширења артерије пласира се лијек који прелази у зид крвног суда, гдје се задржава и дјелује идућих шест седмица, спречавајући поновно настајање сужења. Након интервенције балон се извади, тако да никакав материјал не остаје у пацијенту", објаснили су из УКЦ-а.

Интервенцију је извео тим љекара Завода за клиничку радиологију у саставу -специјалисти радиологије Бојан Јованић и Миле Чучак, специјализанти Драган Ристић, Радослав Вулета и Бојан Милаковић, виши рендген техничар Миле Шарић и медицинска сестра Мира Бундало.

Процедура је изведена уз надзор ендоваскуларног хирурга из Варшаве Роберта Прочке.