latinica  ћирилица
19/10/2018 |  13:59 ⇒ 14:08 | Аутор: РТС

Патријарси Јован Десети и Иринеј код Вучића

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је са патријархом антиохијским и цијелог Истока Јованом Десетим и патријархом српским Иринејем.
Патријарси Јован Десети и Иринеј код Вучића (Фото:Танјуг) -
Патријарси Јован Десети и Иринеј код Вучића (Фото:Танјуг)

Патријарх Јован Десети нарочито је захвалио Вучићу на личном ангажовању и посвећености коју је као предсједник Владе, а сада као предсједник Републике, пружао и пружа СПЦ.

Поглавар древне православне цркве на Блиском истоку упознао је предсједника Србије са искушењима кроз која је током ратних година пролазио православни народ Сирије.

Нагласио је историјску блискост и повезаност Антиохијске и српске патријаршије, као и задовољство вишедневном посјетом Србији, саопштила је Служба за сарадњу са медијима предсједника Србије.

Вучић је изразио наду да ће народ Сирије у будућем периоду осјетити благодети мира и слободе, те да ће ратне патње и страдања остати у прошлости.

Посебна тема разговора Вучића са патријарсима био је тежак положај српског народа на Косову и Метохији.

Он је упознао патријарха Јована Десетог са позитивним резултатима реформи које се спроводе у Србији и истакао значај јубилеја 800 година аутокефалности СПЦ, који ће бити обиљежен током 2019. године, а којом приликом ће Храм Светог Саве, са окончаним радовима на другој фази мозаика, засијати новим сјајем.

Сусрету предсједника Србије и двојице патријараха присуствовали су митрополити Акре Василије, Њујорка и Сјеверне Америке Јосиф, митрополит загребачко-лубљански Порфирије, епископи бачки Иринеј, шумадијски Јован.