latinica  ћирилица
19/10/2018 |  12:03 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

У Мостару освануо транспарент "Жељко Комшић - persona non grata"

Поред катедрале у Мостару освануо је транспарент "Жељко Комшић - persona non grata", преноси портал Бљесак инфо.

Транспарент у Мостару најновији је вид протеста који су Хрвати у БиХ предузели незадовољни што је Комшић, за којег кажу да је изабран бошњачким гласовима, побиједио у трци за хрватског члана Предсједништва БиХ.

Званичници пет кантона у Федерацији БиХ у којима су Хрвати већина јуче су саопштили да Комшић није добродошао у Западнохерцеговачки, Посавски, Херцеговачко-неретвански, Средњебосански и Ливањски кантон.

У отвореном писму које су потписали званичници пет кантона наводи се да је на изборима одржаним 7. октобра "хрватски народ увјерљивом већином изабрао Драгана Човића за свог легалног представника у Предсједништву БиХ".

"Стога овим путем, свима у нашој домовини БиХ, као и представницима међународне заједнице поручујемо да је БиХ држава три конститутивна народа и свих њених грађана, те да, у духу Устава БиХ, конститутивне народе у Предсједништву БиХ могу представљати само легитимно изабрани политички представници. Комшић није представник хрватског народа, стога у тој функцији није добродошао на простор наших кантона", истакнуто је у отвореном писму.

У Мостару су 11. октобра одржани протести Хрвати незадовољних изборном побједом Комшића, чиме је, како су поручили, грубо прекршена њихова изборна воља.

Комшић је са око 200.000, већином бошњачких гласова, на општим изборима 7. октобра изабран за хрватског члана Предсједништва БиХ.