latinica  ћирилица
19/10/2018 |  11:55 | Аутор: СРНА

Звиздић: Пленковић се директно мијеша у унутрашња питања у БиХ

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић позвао је хрватског премијера Андреја Пленковића да се престане мијешати у унутрашња питања БиХ, чиме покушава да институционално успостави нетачне теорије о угрожености само једног народа у БиХ.
Денис Звиздић - Фото: РТРС
Денис ЗвиздићФото: РТРС

Реагујући на Пленковићеве посљедње иступе у институцијама ЕУ и приликом билатералних сусрета, Звиздић сматра да је примјетан покушај успостављања патронистичког понашања према БиХ.

- Пленковић, злоупотребљавајући чланство Хрватске у ЕУ, наступа као да је премијер БиХ, а не Хрватске, што представља отворено и директно мијешање Хрватске у унутрашња питања у БиХ - оцијенио је Звиздић.

Он је додао да премијер Хрватске на овај начин покушава институционално успоставити нетачне, селективне и конфузне теорије о угрожености само једног народа у БиХ.

Звиздић подсјећа да су, у складу са одредбама Устава БиХ, Бошњаци, Срби и Хрвати равноправни и конститутивни на цијелој територији БиХ, те да у било којој институцији на нивоу БиХ не може бити донесена ниједна одлука супротна демократској вољи изабраних или именованих представника било којег народа, због бројних механизама заштите.

- Ниво толеранције, посебно бошњачког народа, такав је да постоји скоро паритетна заступљеност у руководећим функцијама на нивоу БиХ. Тако хрватски народ, којег је према посљедњем попису 15,43 одсто у БиХ, има дупло више руководећих функција - скоро 30 одсто, што у потпуности демантује било какву теорију о неравноправности - наводи Звиздић.

Он сматра да нема никакве потребе да хрватски премијер упознаје шефове држава и влада чланица ЕУ о стању у БиХ, јер те земље посредством својих амбасада у БиХ и у контактима са званичницима БиХ веома добро познају ситуацију.

- Позивам Пленковића да као премијер сусједне државе престане играти улогу премијера БиХ и портпарола само једне политичке и етничке опције, те да БиХ почне посматрати као суверену државу равноправних народа и грађана, и као доброг и искреног сусједа - поручио је Звиздић у реаговању достављеном медијима