latinica  ћирилица
18/10/2018 |  19:33 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Мирни протести испред Шумског газдинства "Клековача"

У Источном Дрвару данас мирни протести испред Шумског газдинства "Клековача". Разлог - отпуштање 16 радника, крајем августа ове године јер су им, како кажу, истекли уговори. Окупљање је подржало и руководство општине, али и борачке категорије, као и незапослена лица из ове општине. Због тога је данас у Источном Дрвару, одржана и ванредна сједница локалног парламента.

Привремено запослење на сезонским пословима у Шумском газдинству Клековача, од 2013. године до краја августа имао је Ратко Бјељац, српски повратник у Дрвар. Прекидом радног односа, његова породица остала је без јединог извора прихода.

Због истека уговора, посао у Шумском газдинству Клековача више нема 16 радника. Многи од њих су српски повратници у Дрвар. Како кажу са доласком новог руководства Клековаче, они су остали без хљеба, уз образложење, да им након три мјесеца рада, уговори не могу бити продужени.

Директор Шумског газдинства Клековача, каже, све је рађено по правилима због истека уговора о привременим и повременим пословима.

"Тих истих 16 замијенио сам са нових 16 осигураната дијелом са општине Источни Дрвар, дијелом из Рибника, дијелом из Дрвара. Никаквог отпуштања није било и не знам зашто се уопште диже толика фама око свега овога", рекао је в.д. директор ШГ "Клековача" Источни Дрвар Никола Јанковић.

Фаме не би било, тврде радници, да на њихова мјеста нису запослени неки нови. Како кажу, није ријеч само о 16 лица, већ о 35 нових радника.

Руководство општине Источни Дрвар, данас је подржало окупљање на мирном протесту. Кажу, проблеми у Шумском газдинству "Клековача" почињу одласком старог руководства и доласком новог в.д. директора којег је поставила Социјалистичка партија.

Односи у општини су нарушени и сарадње нема, а случај са истеком уговора и прекидом радног односа, као и запошљавање нових лица у Клековачи, има политичку позадину, тврди руководство општине.

"Не би ништа било чудно да је то урађено због недостатка посла, него је урађено да би се довели људи из других општина. Оно што ми незванично знамо јесте да је то политика Социјалистичке партије, односно општинског одбора Рибник", каже начелница општине Источни Дрвар Милка Иванковић.

Иако је СНСД однио убједљиву побједу у Источном Дрвару, општински одбор Социјалистичке партије није испоштовао коалициони договор, каже начелница општине. Политичка позадина или закон, за бивше раднике Шумског газдинства Клековача небитно је, јер посла више немају.