latinica  ћирилица
18/10/2018 |  17:25 ⇒ 19/10/2018 | 10:38 | Аутор: РТРС

Павић: Неће бити смјена кадрова ДНС-а; Додик одговорио: Смјене се настављају

ДНС се након сједнице Предсједништва похвалио добрим изборним резултатом, а на спекулације, да се у странци води рат између различитих струја, одговорили су – јединствени смо!

И док Марко Павић тврди да се са Милорадом Додиком договорио да се зауставе смјене ДНС-ових кадрова након избора, Додик одговара – смјене се настављају.

Увјеравање Марка Павића да се са коалиционим партнером Милорадом Додиком договорио да се заустави смјена ДНС-овог кадра из јавних предузећа, пало је у воду само сат касније. Додик му је експресно одговорио – смјене оних који су радили против коалиционоg договорa се настављају. Лидери двије странке, како каже Павић, састали су се два пута након избора и том приликом Павић тврди да је Додику јасно рекао шта мисли о његовим потезима. Ипак, чини се да та порука није добро примљена.

"Након Колегијума ДНС-а, који смо одржали прије неколико дана, и закључка да се обаве разговори са лидером СНСД-а Милорадом Додиком, тај разговор је у два наврата обављен. Заједнички смо договорили одређене процедуре и да нема више смјена без договора два предсједника или органа двије странке", рекао је Павић новинарима у Бањалуци након сједнице Предсједништва ДНС-а.

"Они, који су зарад својих личних интереса искористили наш коалицони капацитет, а хтјели би да га уруше, за нас немају мјеста у нашем коалиционом споразуму. У име те искрене сарадње, СНСД ће преисипитати злоупотребу свих актера овог изборног процеса, било да је из СНСД-а или ДНС-а", одговорио је Додик за Срну.

Док је Павић пред медијима неколико пута поновио да се неће одрећи кључних страначких играча који су, каже, остварили одличан изборни резултат, како лични, тако и за заједничке кандидате владајуће коалиције, Додик му поручује како би било добро да сами испитају чиме су се такозвани мангупи бавили у кампањи и да их се сами одрекну. На питање ко су мангупи, Павић слијеже раменима и одговора – мангупи су за Додика, за мене су то честити људи који су много урадили за странку и коалицију. Тврди да је за смјене чуо из медија, а на питање за шта су тачно одговорни ти који су смијењени, није знао или хтио да објасни.

"Ако неко има, неки коалициони партнер, за нашега некога човјека који се налази на одређеној функцији а не заслужује, да се он смијени, онда ћемо ми те податке провјерити. Али ми не сматрамо да су елементи ко је за кога гласао за смјену", сматра Павић.

А након избора без фотеље остало је троје ДНС-ових функционера, док се против једног води истражни поступак. У медијима се спекулисало да ту струју у ДНС-у води Милан Радовић. С друге стране, предсједник СНСД-а поручује да се наставља са утврђивањем ко је опструисао изборни процес на штету коалиције и да у вези с тим неће да преговара.

"Ми имамо право да то тражимо јер у коалиционом капацитету учествујемо са 65 одсто. СНСД неће стајати иза оних који су својим лошим радом и залагањем, слабим радним резултатима или пак деструктивним предизборним активностима допринијели да наш изборни резултат буде лошији од очекиваног, без обзира да ли је ријеч о нашем или кадру ДНС-а" 

Због приче о струјама и кадровима, продаја РЖР-а "Љубија", чему се ДНС снажно противио прије избора, пала је у други план. Павић је рекао да је то одлука Владе и да министри из његове странке нису гласали за продају. Није објаснио како ће одговарити ако, ипак, буде продата.