latinica  ћирилица
18/10/2018 |  15:41 | Аутор: Б92

Кардиолог с Харварда годинама лажирао резултате истраживања

Угледни кардиолог с Хавард Медицинске школе и Бригам и женске болнице у Бостону, др Пијеро Анверса фабриковао је или лажирао податке у већини својих истраживања, установили су надлежни. Др Анверса је популаризовао идеју лијечења оштећеног срчаног мишића матичним ћелијама.
Др Пијеро Анверса - Фото: Screenshot
Др Пијеро АнверсаФото: Screenshot

Иако другим лабораторијима није успјело да понове његова открића, његов рад је довео до настанка низа старт-ап компанија које развијају нове методе лијечења за срчане и мождане ударе, а инспирисао је и клиничко испитивање финансирано од стране Националног института за здравље, пише Њујорк Тајмс.

Двије установе у којима је радио почеле су ревизију његових истраживања у јануару 2013. године. У априлу 2017. године болница Бригам пристала је да плати 10 милиона долара обештећења савезној влади због оптужби да је др Анверса давао лажне податке како би осигурао финансирање својих истраживања.

Овај кардиолог стекао је славу 2001. године с радом који је, супротно научном консензусу, тврдио да срчани мишић може да се регенерише. Кад би то било тачно, то би за пацијенте имало огромни значај. Његова метода се састојала у узимању матичних ћелија из коштане сржи и убацивању тих ћелија у срце.

Као магијом, матичне ћелије су се, наводно, поправљале штету на срцу. Прве студије су рађене на мишевима, а откриће је узбунило научнике.

Настале су компаније, једну је водио и сам др Анверса, које су се заснивале на тврдњи да убацивање матичних ћелија може да излијечи срце које је оштећено срчаним ударом. Ни на чувеном Универзитету Станфорд, научницима није успјело да понове оно што је урадио др Анверса.

Др Ирвинг Вајсман са Станфорда написао је рад у којем доказује да ћелије коштане сржи убризгане у срце остају ћелије коштане сржи. И са других научних институција стизали су слични резултати.

Али др Анверса је упорно тврдио да је у праву и био је непоколебљив.

“Ви немате појма како се то ради“, тврдио је.

Бројне лабораторије настављале су с покушајима, али број неуспјеха је само растао. Др Анверса је потпом наводно утврдио и да ћелије коштане сржи нису потребне за поправљане срчаног мишића. Срце, поручио је, има сопствене матичне ћелије које се могу да се узимају, мултипликују у петријевој посуди и убаце назад у срце да замијене и поправе оштећене ћелије.

Коаутори кажу да објављени подаци нису они које су скупили.

Никоме није наравно, опет није пошто за руком да понове експеримент. Прије четири године објављен је рад професора Молкентина с Ховард Хјуџис Медицинског Инситута који је потврдио да матичне ћелије не могу да се претворити у зреле ћелије срца и обнове га.

Истраживање др Анверсе, које је објављено у часопису Circulation, повучено је 2014. након што су коаутори студије објавили да подаци у раду нису они које су они прикупили. Др Анверса напустио је Харвард и болницу, годину дана касније.

Упркос проблематичним питањима која су се подигла око истраживања др Анверсеа Национални институте за срце и плућа почео је са клиничким испитивањима убацивања матичних ћелија код пацијената са срчаним проблемима.

Истраживање је у току. Међутим, још постоје компаније које продају матичне ћелије као терапију за болесно срце. Посљедњих неколико година, скептични научници одмакли су се у истраживањима других начина лијечења болесног срца.

Велики број научника се пита како се др Анверсово истраживање одржало толико дуго.

“Можда су се стручњаци превише стидјели да кажу истину“, закључио је др Молкентин.

Али шта је с компанијама које и даље продају матичне ћелије за овај третман?, пита Њујорк Тајмс.

“Људи желе да вјерују“, додаје др Молкентин.