latinica  ћирилица
18/10/2018 |  14:49 | Аутор: СРНА

Срби из Хрватске на име пензија потражују више од 800 милиона евра

Око 50.000 Срба из Хрватске од те државе укупно потражује имеђу 800 милиона и милијарду евра на име неисплаћених пензија из деведесетих година прошлог вијека, речено је данас у Београду на скупу о овој проблематици.

На конференцији "Анекс Е Споразума о сукцесији СФРЈ и рјешавање питања неисплаћених пензија из Хрватске" Александар Гајић из Мјешовите комисије за сукцесију рекао је да Србија има воље за рјешавање питања сукцесије, али да то подразумијева вољу и друге стране.

Гајић је напоменуо да је посљедњи састанак о сукцесији одржан 2015. године у Сарајеву, када је договорено да наредни организује Хрватска за шест мјесеци, пренијели су београдски медији.

- На Хрватској је да закаже наредни састанак високих представника за сукцесију. Треба интензивирати дијалог. То не зависи само од Србије - рекао је Гајић.

Питање пензија регулисано је Анексом Е Споразума о сукцесији имовине бивше СФРЈ.

Према подацима Удружења пензионера из Хрватске Београд, Срби пензионери из Хрватске потражују пензије од 1991. године до 1996. године, а поједини и до 1998. године.

Према подацима из више извора, ријеч је о износу од 800 милиона евра до милијарду евра, навели су из тог удружења.

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта истакао је да су питања имовине и стечених права, као и пензија, кључна питања поштовања људских права.

Линта је навео да би Влада Србије требало стално да указује Европском парламенту, Европској комисији, Савјету Европе и УН на кршење људских права Срба из Хрватске.

Конференција је одржана уз подршку Комесаријата за избјеглице и миграције Србије, Управе Министарства спољних послова Србије за дијаспору и кровних организација избјегличких удружења из Хрватске.