latinica  ћирилица
18/10/2018 |  12:29 ⇒ 12:38 | Аутор: Агенције

Турска полиција идентификовала пет особа у вези с убиством Кашогија

Турска полиција идентификовала је пет осумњичених за убиство новинара Џамала Кашогија, од којих су четири наводно повезане са принцем Мухамедом бин Салманом, објавио је Дејли Сабах, позивајући се на извјештаје америчких медија.

Један од осумњичених је Махер Абдулазиз Мутреб, који, како наводи Сабах, има блиске везе са саудијским принцем. Мутреб је с принцем фотографисан у Мадриду и Паризу и током посјете САД и Великој Британији.

Други осумњичени је Абдуалзиз Мохаммед ел-Хавсави, члан обезбјеђења. Трећи је Тар Галеб ел-Барби, краљевски стражар, који је због својих способности високо позициониран у касарну у Џеди.

Четврти осумњичени је Мухамед Сад Алзахрани, који је путовао с пасошем на име другог члана обезбјеђења краљевске породице. Док је пети доктор Салах ел-Тубаиџи, шеф за форензичке доказе у Саудијској Арабији. Он је био дио експедиције која је допутовала у Истанбул и наводно је исјекао Кашогијево тијело.

Њујорк Тајмс је објавио да су турске власти идентификовале најмање девет од 15 осумњичених који су повезани са саудијским војним, владиним или безбједносним службама. У извјештају се наводи да су осумњичени путовали авионом приватне авиокомпаније која је директно повезана с принцем и Министарством унутрашњих послова.

Турски званичник је за Тајмс рекао да је Кашоги дрогиран, убијен и да је његово тијело искомадано 2. октобра у саудијском конзулату у Истанбулу.

Медији су раније објавили да постоје узнемирујући снимци убиства колумнисте Вашингтон Поста.

Објављена колумна која је Кашогија одвела у смрт

Вашингтон Пост објавио је посљедњу колумну несталог саудијског новинара Џамала Кашогија. Уредница Керен Атија објаснила је како је чекала с објавом јер је до сада мислила да ће им се новинар јавити.

- Морам прихватити, он се више никада неће вратити код нас и ово је посљедњи његов чланак који уређујем. Ова колумна савршено описује његову преданост борби за слободу арапског свијета. За ту слободу очито је дао и свој живот - написала је уредница Поста.

Кашоги је у својој посљедњој колумни говорио о недостатку слободе говора и медија у арапском свијету. Сматрао је да већина популације "не може на правилан начин навести проблеме који утичу на њихов свакодневни живот, а камоли о томе проговорити јавно". Многи су се грађани током Арапског прољећа надали да ће се напокон ослободити страховладе и доминације власти и сталне цензуре медија и информација које су проводили политичари, написао је Кашоги, али то се није догодило.

Неки аналитичари стања на том подручју, попут новинара Њујорк Тајмса Тома Фридмена, сматрали су саудијског принца Мухамеда бин Салмана као позитивну политичку фигуру која је најавила повратак умјереном исламу и чије су изјаве одударале од дугогодишње ултраконзервативне политике те земље.

Али, Кашоги, за чије се наводно убиство сумњичи принчев ужи круг, имао је другачији став. У колумни која је објављена у септембру прошле године написао је како је МБС обећавао социјалне и економске реформе, али радио управо супротно – гушио је сваку могућу побуну или јавно неслагање с његовом политиком.

У својој посљедњој колумни упозорио је да се "арапски свијет суочава са својом властитом верзијом Жељезне завјесе коју нису наметнули спољни фактори, већ унутрашња борба за власт и моћ".