latinica  ћирилица
18/10/2018 |  09:23 ⇒ 10:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Небојши Илићу награда "Зоранов брк"

Жири 27. Фестивала Дани Зорана Радмиловића одлучио је да награду "Зоранов брк" додијели Небојши Илићу за улогу мађарског племића, грофа Андрењија Иштвана.
Небојши Илићу награда "Зоранов брк" (Фото: Промо) -
Небојши Илићу награда "Зоранов брк" (Фото: Промо)

Жири је радио у саставу Небојша Брадић, позоришни редитељ, Мирослав Радоњић, директор Стеријиног позорја и Ненад Новаковић, директор Народног позоришта Републике Српске.

Небојша је на прес-конференцији истакао да је он "ускочио" у ову улогу као алтернација Гордану Кичићу, који је због обавеза одсутан ове године из представе.

- Код "ускакања" је незгодно што сви мисле да си уљез и да ту не припадаш. Испада да они играју представу, а ја и даље пробам, што није ни лоше, мада је мало стресно. Кад смо били млади глумци, много смо "ускакали". Мислили смо да старији глумци злоупотребљавају нашу младост, али то извјежба глумца и у великој мјери припреми његов апарат. Ја сам тек сада јако заволио улогу Андрењија Иштвана и полако почињем да се опуштам и да се играм са њом - рекао је Илић.

Ово је други "Брк" који је Илић освојио на Зорановим данима.

Први је добио 2010. године за представу "Чекаоница", такође у режији Бориса Лијешевића.

- Освојити "Брк" други пут значи много - истиче Илић.

Наводи да је то "можда нека потврда наше жеље да припадамо Зорану и да припадамо цијелој тој генерацији глумаца у Атељеу, да смо због њих почели да се бавимо глумом, да вјерујемо у позориште у које су они вјеровали, да имамо однос према послу какав су нам они оставили".

- То је нека врста етике која је уграђена у наше личности и наше животе, које сад ови млади глумци такође усвајају и одржавају и неко свједочанство да је то што је радио Зоран дубоко заорало ту бразду у Атељеу 212, заправо толико дубоко да ће то заувијек да се осјећа у Зорановом позоришту - рекао је Илић.