latinica  ћирилица
17/10/2018 |  18:40 ⇒ 18/10/2018 | 08:41 | Аутор: РТРС

За злочине над Србима у селу Кукавице код Рогатице укупно 33 године затвора

За убиство најмање 21-ог српског цивила и рањавање најмање 39 лица у мјесту Кукавице надомак Рогатице, на укупно 29 година затвора, или ефективно на 19 година, Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је четворицу припадника тзв. Армије БиХ. У првостепеном поступку кривице ослобођени, првооптужени командир Мухамед Шишић овај пут осуђен је на 8 година, Тарик Шишић и Азиз Шуша на по 5 година затвора. Четврти оптужени Емир Драковац, за овај и раније злочине добио је укупно 15 година затвора.

Од ослобођених "заблуђелих" диверзаната – до пресуђених ратних злочинаца – за нешто више од годину. И све то без нових свједочења и без нових доказа! Све оно што није чуло, видјело или схватило првостепено вијеће, јесте Апелационо! Гораждански диверзанти нису били у "заблуди"! И никако нису могли од жена дјеце и стараца у збијегу и у бијегу из горажданског казамата, мислити да су српски војници у борбеном поретку! Пуцали су злочинци дуго и без прекида - из непосредне близине у сред дана – у колони није било тенкова и транспортера, нити у путничким аутомобилима и аутобусима униформисаних и наоружаних лица.

Колона је прије покоља и неколико пута детаљно контролисана од стране муслиманске војске. Тражили су непостојеће оружје. Све ово првостепено вијеће пропустило је "савјесно да оцијени" и чињенично стање да утврди. 

"И ово вијеће је као и првостепено закључило супрутно тј. да су сва четири оптужена учествовала у поменутом нападу", рекао је предсједавајући Апелационог вијећа Мирза Јусуфовић.

Апелационо вијеће "оцијењивало" је само на основу репродукованих доказа из првостепеног поступка! Колико је "савјесно" и оно то урадило – мјерило је висина изречене казне. За најмање 21-ог убијеног, а убијено је 26-оро дјеце жена и стараца, и најмање 39-оро рањених, а стварно их је рањено много више, ни 21 година затвора. Диверзантима Тарику Шишићу и Азизу Шуши – изречена је најнижа законска казна и то по блажем закону СФРЈ – 5 година. Вођа им - Мухамед Шишић који је подмуклим нападом из засједе командовао, осуђен тек коју годину више. Емиру Драковцу, због бруталног убиства старине Милоша Ковачевића у селу Вртсалићи и још бруталнијег злостављања заробљеног српског војника у Зебиној шуми, раније пресуђеном на 14 година затвора, због кукавичког покоља нејачи у Кукавицама, укупна затворска казна повећана тек за годину. 

"Оптужени Емир Драковац се осуђује на јединствену казну затвора у трајању од 15 година", рекао је Јусуфовић.

Преживјели из колоне већ скамењени, четврт вијека дугим горажданско – сарајевским савјесним и несавјесним "заблудама", питају зар мање од годину затвора у Сарајеву, вриједи живот једног српског дјетета или старца?

"Поново једна срамна пресуда, јер ипак, мислим толико година добити за 26 жртава значи ради се о женама, дјеци и старцима. То је стварно запрепашћујућа ствар и не могу да вјерујем да је само њих четворица. Ту је морало бити и више учесника", истакао је свједок Ранко Иконић.

Да је заиста савјесно сарајевско правосуђе одавно већ исписало би и нове оптужнице за масакр у Кукавицама. Међу осталима бар због командне одговорности против Недима Алагића Педе, тадашњег команданта Рогатичке бригаде, чији су диверзанти били саставни дио. Истражили би улогу Рамиза Салића, Нурије Којевића, Самира Куртића. Умјесто тога, и пријератни осумњичени злочинац, ратни "златни љиљан" Алагић, постратни је угледни гораждански бизнисмен и владајућим политичарима близак концесионар. Но то поступајућег тужиоца Мирзу Хукељића много не брине. Још мање ратне судије! А одлучивале су и у "несавјесној," заблуђелој ослобађајућој пресуди и у овој "савјесној". Овај пут осим тузланске ратне перјанице – Јусуфовића и зеничка Реџиб Бегић!

"Нисмо уопште изненађени оваквом пресудом, јер док се не ријеши питање ратних кадрова бојим се да ће ова пракса двоструких аршина и даље се наставити", нагласио је директор Републчкг центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Пракса сарајевске "заблуде" могла би да буде настављена и у овом предмету. Јер осим Драковца чија је пресуда правоснажна, преостала тројица осуђених злочинаца, имају право жалбе и трећестепеном вијећу Апелационог одјељења Суда БиХ. И то право ће искористити! А да ли ће у трећем степену неко савјеснији цијенити данашњу пресуду!?