latinica  ћирилица
17/10/2018 |  18:23 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Нове тензије на релацији Београд-Приштина (ФОТО)

Нове тензије на релацији Београд-Приштина због писма донедавне амбасадорке САД-а у Уједињеним нацијама Ники Хејли којим тражи да се оконча мандат мисије УН на Косову и Метохији. Усвајање овакве иницијативе представљало би "шамар мировним напорима", али и повратак политици притисака – став је Србије.

Истог дана када је објавила да се повлачи са мјеста амбасадора САД-а у Уједињеним нацијама, Ники Хејли је генералном секретару Антонију Гутересу послала писмо у којем тражи да се оконча мандат Унмика. Како каже, Унмик је остао непромијењен упркос напретку и сталном понављању ставова већине чланица Савјета безбједности УН да је испунио свој мандат.

"Предузимањем таквих корака, СБ УН ће моћи да процијени и оцијени присуство УН мисије на Косову, као што радимо са свим мировним мисијама. Предузимањем тог корака такође ћемо унаприједити нормализацију односа Србије и Косова и њихов заједнички циљ, да се интегришу са европским сусједима", написала је Хејли.

Ники Хејли, писмо

Одлазак Унмика са Косова, као и формирање војске Косова, довело би Србију у ужасно тешку позицију - поручио је предсједник Србије Александар Вучић. Очигледно је, каже, да САД хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава.

"Ужасно тешку позицију, у којој више не бисмо имали избора, ни право да било шта друго бирамо и учинимо осим да штитимо своју земљу и народ. Надам се да Србију нико неће довести у ту позицију, рушећи међународно-правни поредак "како би показао да може да уради шта год хоће у свијету", рекао је Вучић.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић каже да је једини оквир за дијалог Београда и Приштине привремени режим УН-а. Ова иницијатива, каже Ђурић, представљаће охрабрење сепаратистима у Приштини да наставе са политиком дугих цијеви.

"Желим још једном да упозорим и подсјетим да мандат мисије УН на КиМ није испуњен и у још једном кључном сегменту, а то је повратак прогнаних и расељених. Мисија УН на КиМ за ових 18 година још није испунила ниједан од својих главних задатака због којих је установљена, а то је повратак преко 200.000 протјераних Срба и других неалбанаца са КиМ", додао је Ђурић.

Ова иницијатива долази након изјаве амбасадора САД у Србији, Кајла Скота, да је Косово суверена а не такозвана држава. Mинистар одбране, Александар Вулин, рекао је да политика САД према Косову и Метохији није новост, али јесте бахатост америчког амбасадора и непоштовање које показује према Србији.