latinica  ћирилица
17/10/2018 |  12:56 | Аутор: РТС

Вучић: Аустрија истински пријатељ, о Косову различити ставови и позиције

Предсједник Александар Вучић рекао је да Србија и Аустрија имају добре односе, али да се њихови ставови о Косову разликују.
Предсједник Аустрије стигао у дводневну посјету Србији - Фото: nezavisne novine
Предсједник Аустрије стигао у дводневну посјету СрбијиФото: nezavisne novine

Аустријски предсједник Александер ван дер Белен напомиње да су двије земље пријатељске, те да ће Аустрија са благонаклоношћу посматрати мирно рјешење Београда и Приштине.

Предсједник Србије је на заједничког конференцији за медије са Ван дер Беленом рекао да је са аустријским предсједником разговарао и о односима Београда и Приштине или "како би наши гости рекли Србије и Косова".

"По том питању имамо другачије ставове и позиције. Обавијестио сам наше пријатеље да смо спремни да разговарамо, али да је потребно да дође до компримисног рјешења, а не да Срби добију све и немају ништа. Ако је рјешење, мора да буде компромисно, за то ћемо се борити", истакао је Вучић.

Напоменуо је да Аустрију доживљавамо као истинског пријатеља са којим имамо добре односе.

"Аустрија је једна од земаља која увијек подржава Србију на њеном европском путу. Ми смо Ван дер Белену увијек захвални, Аустрија је једна од земаља за коју можемо да кажемо да је у врху најзначајнијих инвеститора, око 20.000 људи запошљавају. Од великог значаја је чињеница да је 80 одсто аустријских компанија реинвестирало у Србију", рекао је предсједник Србије.

Према његовим речима, трговинска размјена Србије и Аустрије драстично је увећана у 2017, а у 2018. ће прећи милијарду евра.

"Наш извоз није мали, али је увоз и даље већи, имамо дефицит. Вјерујем да ће се са даљим доласком компанија и то питање рјешавати", напоменуо је Вучић.

Додао је да у Аустрији има много Срба те да је Беч пети или шести српски град по величини.

"Имамо много људи који живе у различитим дјеловима Аустрије. Они су мост између наших двију земаља", истакао је Вучић.

Предсједник је рекао да му је аустријски предсједник пренио да је ЕУ већ има проблеме те да не могу да увозе нове.

Зато је услов за улазак Србије у ЕУ да Београд и Приштина ријеше проблеме, додаје предсједник Србије.

Такође, са аустријским предсједником је разговарао и о мигрантима и додао да ће Србија помоћи по том питању.

Предсједник Србије замолио је предсједника Аустрије да званични Беч буде уздржанији и покуша да сачека евентуалне могућности за компромисни договор о Косову и Метохији, прије свега по питању евентуалног пријема Косова у Интерпол, јер би то значило отварање најмање два значајна проблема.

"Први је што Албанци више неће хтјети ни о чему да разговарају, већ ће само чекати сљедећи корак, а то су ОЕБС и УН. Биће на политичким крилима и неће жељети компромисно рјешење. Србија неће подлећи том притиску и доћи ћемо у ћорсокак без излаза", подвукао је Вучић.

Такође, указао је, улазак Косова у Интерпол довео би и до повећања броја потјерница, то јест потјерница против 5.000 Срба, учесника у сукобу 1999.

Ти људи, како је рекао, неће знати да ли могу да путују, и ствараће се тензије на дневном нивоу и додатни сукоби.

"Нисам баш разумио домаће политичаре, који подржавају улазак Косова у Интерпол. Не видим ниједну добру посљедицу тога", нагласио је Вучић.

Вучић је указао да неке друге земље прате своју политичку агенду, које су признале Косово и с тим у вези се понашају.

"Морамо да разумијемо да постоје различити ставови и у складу с тим да изналазимо различита рјешења", поручио је председник.

Подсјетио је да Аустрија и Србја имају различита виђења, да се другачије односимо према независности Косова.

"Ти ставови су различити већ десет година. Ништа се у разуликама није промијенило. Морамо то да разумијемо. То су ствари око којих ћемо морати да доносимо неке одлуке уколико будемо имали било шта или о било чему да одлучујемо. Буде ли постојала могућност постизања компромисног рјешења", указао је Вучић.

Александер ван дер Белен напоменуо је да су Србија и Аустрија пријатељске државе, те да су односи двије земље дубоки и добри.

"Радује ме што и овдје и у другим земљама аустријске фирме долазе и остају, што њихов циљ није само добит. Веома ме радује што имамо са собом већу делегацију, привредну, али и људе из области културе и науке", напоменуо је аустријски предсједник.

Рекао је да односи између Аустрије и Србије, нарочито између Беча и Београда, јесу веома блиски због велике српске мањине која има држављанство Аустрије.

"Очигледно је да Аустрија подржава пут Србије у ЕУ, свим срцем", нагласио је Ван дер Белен.

Одговарајући на питање новинара, аустријски предсједник је рекао ће Аустрија са великом благонаклоношћу посматрати мирно рјешење између Београда и Приштине.