latinica  ћирилица
17/10/2018 |  11:51 ⇒ 11:58 | Аутор: СРНА

И даље без рјешења за смјештај миграната

Координатор са међународним организацијама које се баве питањем миграната Хусеин Делић изјавио је Срни да је у посљедње вријеме повећан број миграната на подручју Велике Кладуше, а да и даље нема никаквог побољшања услова за њихов смјештај.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Делић је изјавио да мигранти тренутно бораве под импровизованим шаторима и нагласио да се тачан број не може са сигурношћу одредити, јер се из дана у дан мијења - једни одлазе, а други долазе.

"Према подацима које је дало Министарство унутрашњих послова Унско-санског кантона, највећи прилив миграната догодио се у посљедњих мјесец и по дана, у односу на ранији период. Више од 2.700 миграната је дошло само у ових мјесец и по дана", рекао је Делић.

Према његовим ријечима, упркос свим упућеним позивима, фактурама и захтјевима институцијама БиХ за измиривање трошкова, нико се није огласио нити било шта уплатио.

"Сва даља предвиђања су неизвјесна, више нема никаквог контакта са Министарством безбједности, нити са представницима Међународне организације за миграције. У општину Велику Кладушу више нико не долази, нити има било каквих контаката и позива када је ријеч о помоћи у вези са мигрантском кризом", напоменуо је Делић.

Делић је истакао и да је Јавно комунално предузеће Водовод и канализација упутило захтјев и тражило сагласност од надзорног одбора "Агрокомерца" за прикључак за воду, те да сагласност још није дата, а разлози су што ово предузеће није потписало никакав уговор о издавању простора у којем би мигранти требало да буду смјештени.

"Постоји одлука Општинског вијећа на који начин се врши прикључење на водоводни систем и не може предузеће Водовод и канализација самостално на некретнинама у власништву Агрокомерца да прикључује воду како хоће. Мора постојати сагласност надзорног органа, односно управе Агрокомерца", напоменуо је Делић.

Делић је рекао да на подручју Велике Кладуше има спорадичних инцидената између миграната, те да, према информацијама којима располаже, није било сукоба између миграната и локалног становништва.