latinica  ћирилица
16/10/2018 |  19:56 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Нови конкурси за радна мјеста у заједничким институцијама

На почетку још актуелног мандата, именовани и изабрани званичници у заједничким институцијама громогласно су најављивали смањење јавне администрације и растрошности. Крај мандата дочекују са неиспуњеним обећањима и конкурсима за нова запошљавања. Само у овој години у заједничким институцијама запослено је готово 180 сарадника – од којих је половина у девет министарстава Савјета министара БиХ.

Ударни бх. министарски “ешалон” као да се утркује – ко ће више оданих кадрова и страначких пулена да “ухљеби. Не помажу ни посљедња упозорења ревизора, да су незаконито, “гранали” партијско-родбинску мрежу и на једну фотељу, попут оне трећег секретара у Одсјеку за економску дипломатију МИП-а, “смјестили” чак четири службеника, само у прошлој години.

Од почетка године, конкурси се муњевито смјењују! Јавни јесу, али на њима редовно “бриљирају” савјетници бх. министара! Било их је 50 и већ су углавном запосјели шефовске фотеље у новоформираним или постојећим одсјецима.

Посљедњи конкурс, бар за сада, расписала је Агенција по налогу Министарства правде! Мјеста “орочена” за 9 “оданих” са основном платом и до 1.300 марака. Прије овог, жељене “квоте” испунила су и остала министарства. За девет мјесеци укупно 84 нова шефа одсјека или замјеника, стручна и мање стручна сарадника, секретара и његовог помоћника. 

Најмање шест нових фотеља тражи се и у секретаријату Предсједништва БиХ. Када се линија подвуче – само за девет мјесеци бх. институције богатије су или ће ускоро бити за 179 новозапослених. За још 98 – интерни, који обично подразумијевају и премјештај у већу “јавну хладовину”!

Мораторијум на запошљавање “изиграли” су властитим одлукама. И измијењеним правилницима о систематизацији. Само на једној сједници, почетком септембра, промијенили су чак 18 правилника за исто толико министарстава, агенција, канцеларија, института... На првој сљедећој, промијениће још три! Пронашли су слободних фотеља негдје у Министарству иностраних послова и безбједности, те у Агенцији за предшколско, основно и средње образовање.

И буџет су прилагодили! У пројекцији до 2021. године испланирали плате за придошлице. Од 530 милиона потрошених у 2017.-ој години – до 585,5 милиона у завршној години пројекције. Пропорционално, пројектовани су и трошкови запослених – са 111 милиона марака порашће на 128 милиона.

Тешко да би и “декрет” у заједничким нам институцијама, остао досљедан изворном значењу. Јер ако је, у “девастираној” декларативној борби против растрошности, најгрубље изигран мораторијум на запошљавање, упозорења јавности и европских званичника, зашто би декрет био изузетак!?