latinica  ћирилица
16/10/2018 |  18:57 | Аутор: СРНА

Мушкарац ухапшен у Келну дошао из Сирије

Мушкарац који је у Келну узео жену као таоца држављанин је Сирије који је добио азил у Њемачкој и тренутно се налази у коми, након што је током талачке кризе више пута погођен мецима из ватреног оружја, саопштено је данас из полиције.
Полиција Њемачке - Фото: ТАНЈУГ
Полиција ЊемачкеФото: ТАНЈУГ

Полицијски службеник Клаус-Штефан Бекер изјавио је на конференцији за новинаре да је Сиријац, вјероватно, планирао да запали плинске боце и пуњења у "Мекдоналдсу" и тако изазове пожар на жељезничкој станици, што би довело до снажне експлозије.

Жена коју је отмичар јуче узео као таоца запослена је у оближњој апотеци.
Бекер је рекао да изјаве свједока указују на то да је Сиријац, који је у Њемачку дошао у марту 2015. године, повезан са "Исламском државом", али да за сада нису пронађени докази за то.

Он је додао да су током претреса куће Сиријца пронађене залихе плина, а да су на зидовима на арапском језику исписани муслимански цитати, али да нису исламистички.

Из за сада непознатих разлога, нападач је из "Мекдоналдса" ушао у апотеку, носећи једно од пуњења са плином и запаљиве супстанце.

Идентификациони документ, који је пронађен на мјесту инцидента, показао је да је Сиријац имао дозволу боравка у Њемачкој до јуна 2021. године.

Бекер је додао да се чини да је Сиријац имао проблеме психичке природе.