latinica  ћирилица
16/10/2018 |  17:58 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Посљедња калдрма у Бањалуци биће сачувана (ВИДЕО)

Од око 600 улица, колико их има у Бањалуци, од формирања до данас, вјероватно се само једна никада није мијењала и захваљујући томе данас је посебна. За неке ругло у центру града, посљедња калдрма, по многима један од симбола старе Бањалуке, биће сачувана.
Посљедња калдрма у Бањалуци - Фото: РТРС
Посљедња калдрма у БањалуциФото: РТРС

Године 1929. на лијевој обали Црквене, Бањалука је врвјела од живота и баш те године добила је једну од најшармантнијих, али данас најзапуштенијих улица.

По својој величини, вјероватно је најмања у граду, али по значају, једна од највећих о чему свједочи и назив "Тржничка". Некада центар занатства и трговине, данас, ваљда као и занатство, све мање одолијева зубу времена.

Некада је представљала језго града, срце његовог трговачког живота, а данас, 90 година послије, бањалучка калдрма, посљедња бањалучка калдрма, представља његово ругло. Бањалучани кажу да тако није требало бити.

"Мени је жао што су све уништене. Када сам ишла у први разред, цијели транзит је био у калдрми. Требали су оставити макар 100 метара", каже наша саговорница Бањалучанка.

Од калдрме нису боље прошли ни пословни простори који су на њу наслоњени. Од свих раде тек два. У једном је већ 15 година и Мирјана Ивановић, а да је адреса њене радње на посљедњој калдрми у граду на Врбасу, каже, није знала.

“Требало би је мало обновити јер је ово, ипак, центар града кроз који пролазе многи туристи. Они се баш сликају поред тих рушевина, ваљда је њима то интересантно", прича Мирјана.

У туристичкој организацији кажу да су ратови и природне непогоде на Бањалуку оставили траг, па је свака преостала културна материјална вриједност драгоцјена, тако и калдрма.

У Градској управи кажу да посљедња калдрма и те како има туристички потенцијал. Међутим, велики проблем је што је земљиште на којем се налази у највећој мјери у приватном власништву, а њен откуп, кажу, био би скупа прича.

Наленик Одјељења за просторно уређење Бањалуке Слободан Станаревић каже да је Град одлучио да 50 одсто ове калдрме остане на постојећој траси, на земљишту које је градско, а да се преосталих 50 одсто,измјести из приватне парцеле и пређе на градску земљу.

Очување калдрме обухваћено је Нацртом регулационог плана централног градског подручја којим је планирана изградња неколико тргова и додатних зелених површина. Овим би, неправда, која је учињена непланском изградњом, требало да буде исправљена, а појединим дијеловима града враћен одузети дух старе Бањалуке.