latinica  ћирилица
16/10/2018 |  15:38 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

У Семберији се завршава берба јабука

У Семберији се ових дана завршава берба јабуке. Воћари су задовољни приносима и квалитетом, али је цијена нижа од просјечне. Они који имају хладњаче сачекаће прољеће и бољу цијену, док остали продају првокласне јабуке по тридесет пфенинга за килограм. Ипак, уз добар род, оствариће солидну зараду.

Јабуке су родиле као ријетко када, а квалитет воћа је изузетан, a воћари ће убрати око 60 тона по хектару. Велика понуда снизила је цијене овог воћа, али ће приход, ипак, бити солидан.

На тржиште европске уније извезли су ране сорте, док ће јабука, коју су убрали јесенас, у хладњачи чекати бољу цијену на домаћем тржишту.

"Што се тиче сорте гала, ми смо сву количину коју смо имали у првој класи извезли у Њемачку и Холандију. Није то нешто било много, али заједно са шљивом купци су препознали квалитет", истиче произвођач Дарко Милошевић.

У семберским и мајевичким воћњацима има довољно сезонских радника, а воћари се труде да сваке јесени за бербу ангажују исте људе.

Одмах након бербе почињу радови на припреми воћњака за наредну сезону. Уклањају се противградне мреже и прихрањује земљиште. Захваљујући могућности извоза јабука, већина воћара планира и проширење производње.