latinica  ћирилица
16/10/2018 |  14:00 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

Галић: Спријечен улазак 12.831 мигранта

Гранична полиција БиХ је до средине октобра спријечила 12.831 мигранта у покушају илегалног уласка у БиХ са територије сусједних земаља, док је 5.061 лице које је илегално прешло границу предато у надлежност Службе за послове са странцима, рекао је директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Он каже да су ова лица углавном из Пакистана, Сирије, Ирана, Авганистан и Ирака, што кореспондира са најчешћим држављанствима миграната у подручју источног Медитерана и доказује узрочно-посљедичну повезаност између збивања у том региону и на западнобалканској мигрантској рути.

Галић је у Дубровнику, на регионалном састанку о јачању поморске сарадње граничних полиција региона са излазом на Јадранско море, рекао да БиХ биљежи појачан мигрантски притисак од краја 2017. године.

Додао је да се биљежи знатан раст броја откривених кривичних дјела у вези са кријумчарењем миграната, а као примјере је издвојио недавно успјешно реализоване оперативне акције "Таурус", "Окс" и "Центар".

Према његовим ријечима, Гранична полиција БиХ предузима мјере у складу са планом ванредног ангажовања полицијских службеника и опреме у зонама одговорности јединица које су изложене појачаном миграционом притиску, те обавезно контролише теретна возила.

Галић је као значајан корак у борби против илегалних миграција навео и ангажовање полицијских службеника из других полицијских агенција који заједно са припадницима Граничне полиције врше надзор границе.

На данашњем регионалном састанку разматрани су и будући модалитети сарадње, нарочито у области размјене информација и најбољих пракси из области поморске безбједности на Јадрану.