latinica  ћирилица
16/10/2018 |  11:10 ⇒ 11:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Крагујевац- Награде за "Сабирни центар" и Љубишу Савановића

На 13. ЈоакимИнтерФесту у Крагујевцу, према мишљењу публике је представа "Сабирни центар" Народног позоришта Републике Српске. Ову представу публика је оцијенила просјечном оцјеном 4, 96.
Представа "Сабирни центар" -
Представа "Сабирни центар"

Јоакимова специјална награда за глуму додијељена је Љубиши Савановићу за улогу Ивана Вуковића у представи "Сабирни центар" Душана Ковачевића, у режији Марка Мисираче, а у извођењу Народног позоришта Српске.

Како је жири образложио, Савановић је "концентрисан, једноставан, истинит као син".

На ИнтерФесту, Јоакимову награду за најбољу представу добио је комад "Устав Републике Хрватске" Анте Томића и Рајка Грлића у режији Винка Брешана и извођењу ансамбла Сатиричког казалишта Керемпух из Загреба.

Жири - редитељ Ивана Вујић, глумац Зијах Соколовић и костимограф Јелена Јањатовић, једногласно је одлучио да награди ову, како су истакли, "жанровски комплексну представу о мржњи и љубави".

Јоакимова награда за режију припала је Душану Млакару за представу "Задње луне" (Гледалишче Копер, Словенија) уз оцјену да пружа "изузетну анатомију старења и смрти".

За глуму су награђени Борис Каваца за високо прецизну, енергетски изузетну улогу оца у представи "Задње луне", Борко Перић за улогу Вјекослава Краља и Ана Марас Хармандер за улогу Маје Самарџић у "Уставу Републике Хрватске".

Јоакимова награда за визуелност припала је представи "Задње луне" која је, "бекетовски снажна, сведена, прецизна".