latinica  ћирилица
15/10/2018 |  11:53 | Аутор: АП

Ријад Трампу: Одговорићемо још јаче

Након отворене пријетње коју јој је упутио амерички предсједник Доналд Трамп, Саудијска Арабија је саопштила да неће подлећи никаквим пријетњама, нити притисцима.

Трамп је упозорио Саудијску Арабију на оштру казну ако се испостави да је нестали саудијски новинар Џамал Кашоги убијен у саудијском конзулату у Истанбулу.

Саудијска Арабија је саопштила да ће одговорити на сваки корак који буде предузет против ње, преноси АП.

"Краљевина (Саудијска Арабија) потврђује своје потпуно одбацивање било каквих пријетњи и покушаја подривања, било пријетњом наметања економских санкција, односно коришћењем политичких притисака или понављањем лажних оптужби", пише у саопштењу.

"Краљевина, такође, потврђује да ће, уколико буде изложена било каквој акцији, одговорити још јачом акцијом", наводи се у тексту и подсјећа да "економија Краљевине има утицајну и кључну улогу у глобалној економији", због чега би било какве мјере против ње имале "посљедице и по свјетску привреду".

​АП примјећује да се у саопштењу не помиње директно Кашоги, који је нестао 2. октобра пошто је ушао у конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу. Агенција је претходно извијестила да је саудијска берза пала за око 7 одсто након што је Трамп изнио пријетње.

Ријад засад није пружио никакве доказе да је Кашоги изашао жив из конзулата, а његова вјереница, која га је чекала испред зграде, тврди да није уопште ни изашао.