latinica  ћирилица
15/10/2018 |  11:33 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Кампања "Читајмо заједно" од 21. октобра

Кампања "Читајмо заједно" у Републици Српској ће трајати од 21. октобра до краја мјесеца, а циљ је његовање културе читања књига, промовисање српског језика и ћириличног писма.

Кампања, коју другу годину заредом реализује Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства, даје подршку домаћем издаваштву и богати књижни фонд библиотека.

Помоћник министра за културу Српске Тања Ђаковић рекла је на конференцији за новинаре у Бањалуци да је прошлогодишње истраживање културних потреба показало да 42 одсто грађана Републике никад не купује књиге, а да од оних који понекад купују, највећи проценат, њих 16,2 одсто, књигу купе једном годишње.

Она је подсјетила да је прошле године, кампањом "Читајмо заједно", додатно обезбијеђено 76 наслова, односно укупно 538 књига за осам матичних библиотека са најскромнијим библиотечким фондовима.

Ђаковићева је појаснила да кампања предвиђа да за сваку КМ коју грађани уложе у куповину књига из одабраних едиција Завода, односно "Златне сове" и лектире, Министарство уложи исто толико у њихов откуп, с циљем богаћења скромних библиотечких фондова.

Она је рекла да ће откупљене књиге у овогодишњој акцији бити поклоњене школским библиотекама у неразвијеним општинама у Републици Српској и школама у четири општине Федерације БиХ - Гламоч, Грахово, Петровац и Дрвар у којима је заступљен већи број ученика српске националности.

- Укључивањем ове године у кампању дјеце српске националности која похађају школе у ФБиХ остајемо истрајни на путу заштите српског језика и ћирилице у БиХ - истакла је Ђаковићева.

Ђаковићева је нагласила да је један од циљева акције и популаризација једне од најважнијих награда у области књижевности, "Златна сова" Завода за уџбенике и наставна средства, која се додјељује за најбољи необјављени роман на српском језику.

Руководилац у Заводу за уџбенике и наставна средства Републике Српске Никола Шобат рекао је да малопродајна мрежу чини 20 књижара у Српској, те да располажу са око 400 издања и 30 издања школске лектире.

- Наша издања углавном се базирају на његовање српске књижевности и писана су ћириличним писмом. На такав начин сматрамо да можемо учествовати у овој акцији и да за сваку продану књигу у нашој књижари обезбиједимо још једну књигу коју ће Министарство платити и поклонити библиотеци са малим фондом књига - рекао је Шобат.