latinica  ћирилица
14/10/2018 |  16:35 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Фестивал ИНТЕРФЕР - награђена репортажа у продукцији РТРС-а

У Београду су уручене награде 23. Интернационалног фестивала репортаже и медија ИНТЕРФЕР. У категорији друштвено-одговорне репортаже наша новинарка Гордана Вила освојила је трећу награду за остварење "Спас" у продукцији РТРС, а у категорији телевизијске репортаже диплому је добио Сњежан Лаловић за "Танакине мостове".

Фестивал ИНТЕРФЕР промовише највеће вриједности које новинарство и репортажа доносе медијима данас.

Награђени су аутори најбољих репортажа које својом аутентичношћу и особеним стилом афирмишу овај новинарски жанр.

У категорији друштвено-одговорне репортаже Гордана Вила добила је трећу награду за остварење "Спас" у продукцији РТРС-а.

То је репортажа о примјеру љубави и људскости када супруга болесном мужу даје бубрег и спасава живот.

"То је једна предивна прича о пожртвовању и мислим да заслужује огромну награду. Послије ове репортаже човјек буде и паметнији и продуховљенији и просто има жељу да нешто и сам учини добро", каже Тамара Попов, директорка и селекторка фестивала.

Најбоља телевизијска репортажа јесте "Павлика међу звездама" Јасне Јанковић, а у овој категорији диплому је добио и Сњежан Лаловић за остварење "Танакини мостови", о Јапанцу Танаки, који је посветио живот упознавању јапанске јавности са дјелима српске књижевности.

"Било је лијепо радити филм, поготово што сам га радио са људима који су живјели са Казуо Танаком, који су радили са њим, дружили се или сасвим случајно срели", наглашава Сњежан Лаловић, награђени аутор.

Гран при фестивала Златна Ника за репортерски рад добио је Вељко Лалић, а специјална награда уручена је хуманитарцу Арноу Гујону, за несебичан, пожртвован и друштвено-одговоран рад.

"Новинари у Србији и Француској, сви новинари са којима сарађујемо - они су карика нашег ланца солидарности, који креће из Париза и који иде до Грачанице и доживљавам данашње признање као плод те успјешне сарадње", рекао је Арно Гујон, добитник признања на фестивалу у Београду.

Награде су додијељене и најбољим радио, фото и новинским репортажама.

Организатори фестивала истичу да награђена дјела својом храброшћу, оригиналношћу и друштвеним утицајем заслужују медијску пажњу.