latinica  ћирилица
10/10/2018 |  21:28 | Аутор: СРНА

Eксхумирани посмртни остаци девет српских жртава "Oлује"

На подручју Личко-сењске жупаније у Хрватској ексхумирани су посмртни остаци девет жртава српске националности које су страдале у акцији хрватске војске и полиције "Олуја", саопштено је из Комисије Владе Србије за нестала лица.
Ексхумација, архив - Фото: РТРС
Ексхумација, архивФото: РТРС

Ексхумације су у протекла два дана обавили надлежни органи Хрватске на регистрованим гробним мјестима, на којима су покопани посмртни остаци српских жртава из "Олује".

На православном гробљу у Водотечу ексхумирани су посмртни остаци три жртве, на градском гробљу у Оточцу једне, на мјесном гробљу у Дољанима двије, а на мјесном гробљу у Рудопољу три.

Од свих ексхумираних посмртних остатака су узети узорци ради идентификације методом ДНК анализе.

Према подацима Комисије, до сада је у регији Лике ексхумирано 240 лица, и то на гробљу у Грачацу 155, Кореници 27, као и 58 посмртних остатака жртава ексхумираних на локацији Житник код Госпића.

У овој регији од укупног броја ексхумираних, 177 лица је идентификовано и предато породицама.

У складу са потписаним међудржавним документима са Хрватском и на основу постигнутих договора, ексхумацијама су својству посматрача присуствовали представници српске Комисије за нестала лица.

У саопштењу се истиче да је наставак ексхумација од посебног значаја за убрзање рјешавања случајева лица која се воде као нестала у вези са оружаним сукобима.

Додаје се да је значајна и сарадња надлежних тијела у региону, имајући у виду хуманитарни значај ексхумација, а посебно за чланове породица несталих лица.