latinica  ћирилица
26/09/2018 |  16:47 ⇒ 27/09/2018 | 08:01 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Сарајево не поштује механизам координације

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић упозорила је да се у БиХ на адекватан начин не поштује механизам координације, иако је тај институт дјеловања договорен и требало би да у потпуности буде реализован.

"У неким областима тај се механизам поштује, а у неким не", рекла је Цвијановићева, одговарајући на питања у вези са процесом одговарања институција из БиХ на питања из Упитника Европске комисије.

Према њеним ријечима, Република Српска је у том процесу дала значајан допринос у складу са својим уставним надлежностима и у првом испуњавању и достављању одговора, као и у допунским активностима.

"Мислим да је до одређених пропуста дошло када је ријеч о тим одговорима на постављена питања, али још више проблема те врсте налазимо када је ријеч о програмирању помоћи по основу ИПА програма. Ту имамо ситуацију да се уопште не поштују радне групе, ни представници институција Републике Српске", појаснила је Цвијановићева.

Она истиче да људи у институцијама БиХ раде прилично самостално правећи неке хибридне радне групе у којима Српска нема адекватне представнике, због чега ни та помоћ не може да стигне тамо гдје је неопходна.

"У суштини, када је ријеч о Упитнику, очекујем да ће након прегледа одговора из БиХ услиједити дуга процедура и да ће сва та прича везана за ЕУ бити на дугом чекању, без обзира што се шаљу позитивни сигнали и поруке из ЕУ да Брисел рачуна на БиХ", навела је Цвијановићева.

Она сматра да је ЕУ бременита својим проблемима јер у оквиру те заједнице постоје унутрашње подјеле, као и борба за лични или национални идентитет у оквиру неког европског идентитета.

"Тамо сада имамо контрапроцесе да се људи посвећују рехабилитацији тих националних или државних идентитета, али и гурању у страну неког европског, као збирног колективног идентитета", каже предсједник Владе Републике Српске.

У суштини, наглашава Цвијановићева, Република Српска никада не блокира процес европских интеграција.

"Ми само инсистирамо да се поштују наше уставне надлежности, да се уваже наше институције, да имамо адекватне представнике, а како ће даље бити, вјероватно више зависи од других него од нас", рекла је Цвијановићева.