latinica  ћирилица
26/09/2018 |  16:36 | Аутор: СРНА

Образац финансијског извјештаја за судије и тужиоце усаглашен са ЕУ стандардима

Високи судски и тужилачки савјет БиХ усагласио је пословник и образац финансијског извјештаја за судије и тужиоце са приједлозима Европске комисије, којим се уносе велике новине у односу на финансијске извјештаје какви се данас користе.
Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине - Фото: РТРС
Високи судски и тужилачки савјет Босне и ХерцеговинеФото: РТРС

Примјена новог обрасца финансијског извјештаја по новом систему наступиће 2019. године, а финансијски извјештаји судија и тужилаца садржаће детаљне информације које ће бити предочене јавности путем веб странице.

Ријеч је о имовини вриједној више од 5.000 КМ, без обзира да ли је ријеч о некретнинама, моторним возилима, уштеђевини или дионицама које ће сви носиоци правосудних функција и чланови њихових породица морати да пријаве.

Овим ће финансијски извјештаји, након формалног постојања, добити практичну примјену и допринијети транспарентности имовине судија и тужилаца, истакнуто је на данашњој сједници ВСТС-а.

Током данашње расправе о овом питању, речено је да се неки дијелови тренутно нису могли усагласити због постојећег Закона о ВСТС-у и рјешења којих се морају држати.

Чланови Савјета су изразили наду да ће Закон о ВСТС у будућности еволуирати и да ће, сходно томе, бити унапријеђен и овај извјештај.

На сједници је речено да ВСТС у овом моменту кроз различите подзаконске акте може допринијети квалитетном финансијском извјештају у складу са европским стандардима и критеријима.

Финансијски извјештаји судија и тужилаца јавности ће бити предочене путем веб странице.