latinica  ћирилица
26/09/2018 |  15:19 ⇒ 15:30 | Аутор: СРНА

Обиљежено 26 година од страдања бораца на Рогосији

У славу 29 погинулих бораца Власеничке бригаде Војске Републике Српске, које су на данашњи дан 1992. године звјерски убили припадници муслиманских војних формација, данас је код спомен-обиљежја на узвишењу Рогосија код Власенице обиљежено 26 година од њиховог страдања.
Власеница - сјећање - Фото: СРНА
Власеница - сјећањеФото: СРНА

У славу погинулих јунака служен је парастос, прислужене свијеће и положено цвијеће, те приређен пригодан поетски рецитал који су извели ученици власеничког Средњошколског центра "Милорад Влачић".

Осим породица погинулих бораца, представника општинских власти, грађана и чланова власеничког Бициклистичког клуба "КПЛ", скупу је присуствовало и 250 ученика власеничких школа који су до спомен-обиљежја стигли препјешачивши око 15 километара.

Предсједник власеничке Борачке организације Споменко Стојишић новинарима је изјавио да је ово било најмасовније страдање српских бораца на подручју Власенице у протеклом рату.

- Најгоре је то што су се непријатељски војници иживљавали над рањеним и заробљеним борцима, убијали их тупим предметима, палили дијелове тијела. Никада нико није одговарао за те злочине - рекао је Стојишић.

Милисав Продановић је на Рогосији изгубио синове Жарка и Миломира и сваке године долази на ово мјесто да запали свијеће погинулим синовима.

- Ове године сам једва изашао. Срећом, дође ми унук из Новог Сада, па ми он помогне. Синоћ ме зове, каже, дједе немој ићи сам, ја ћу тебе и одвести и вратити - рекао је Продановић.

Меморијално окупљање на Рогосији организовала је Борачка организација општине Власеница.