latinica  ћирилица
26/09/2018 |  12:51 ⇒ 20:41 | Аутор: СРНА

Богданић: Завод за стоматологију значајан сегмент здравственог система

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић поручио је да Завод за стоматологију Српске, који се проширио са двије ординације, пружа врхунску услугу грађанима и представља значајан сегмент републичког здравственог система.

Богданић је новинарима у Бањалуци, након посјете ординацији Завода за стоматологију Српске, поводом проширења капацитета ове здравствене установе, рекао да се овај завод бави веома битном облашћу, јер недовољна пажња посвећена оралном здрављу може проузроковати касније неке много теже болести.

Он је истакао да је здравственим радницима неопходно обезбиједити веће плате, јер представљају најзначајнији стуб здравственог система, те да би дио средстава од акциза на дуван и алкохол требало да буде усмјерен у здравство у наредном периоду.

Директор Завода за стоматологију Републике Српске Ранка Кнежевић рекла је да овај завод од оснивања 2010. године до данас послује позитивно, те су захваљујући властитим средствима и уз подршку ресорног министарства успјели проширити простор, опремити га са двије нове савремене стоматолошке столице и пратећом опремом.

Кнежевићева је рекла да је у опрему уложено око 113.000 КМ, а у адаптацију простора око 40.000 КМ.

"Обновили смо и дио Службе за оралну хирургију и Службе за болести уста. Од 2015. године послујемо у складу са највишим међународним стандардима", додала је Кнежевићева.

Доктор стоматологије у Заводу за стоматологију Републике Српске Сања Илић рекла је да је Завод проширен са двије амбуланте, те их сада има десет.

"До проширења је дошло јер смо се и кадровски проширили и имамо већи број пацијената", додала је Илићева.

Према њеним ријечима, у те двије нове ординације радиће се специјалистичке интервенције болести зуба и ендодонција.

"Завод је јавна здравствена установа у којој су присутне све специјалистичке гране и која прати свјетске трендове када је у питању ова грана медицине", истакла је Илићева.