latinica  ћирилица
26/09/2018 |  10:47 | Аутор: СРНА

Објављен календар проглашавања добитника Нобелове награде

Шведска академија објавила је данас календар проглашавања добитника Нобелових награда, а на списку ове године нема признања за књижевност.
Нобелова награда - Фото: Getty Images
Нобелова наградаФото: Getty Images

Академија је најавила у мају да у 2018. години неће додијелити награду за књижевност поводом сексуалног сканадала који је изазвао дубоке подјеле унутар ове институције.

Академија је посљедњи пут одгодила додјељивање признања за литературу 1949. године, а амерички писац Вилијам Фокнер примио је награду наредне године.

Остале награде ове године биће проглашене како је и планирано. Добитник награде за медицину или психологију биће објављен у понедјељак, 1. октобра. Одлуку доноси педесеточлана комисија медицинског истраживачког института Каролинска.

Сљедећег дана биће објављено име добитника награде за физику, а 3. октобра за хемију. Име добитника Нобелове награде за економију биће познато 8. октобра, пренијела је агенција ДПА.

Свака награда вриједи девет милиона круна /милион долара/. У складу са традицијом, признања ће бити уручена добитницима на церемонији 10. децембра.