latinica  ћирилица
26/09/2018 |  08:43 | Аутор: СРНА

Ердоган: Мировни напори немогући док је Асад на власти

Турски предсједник Тајип Ердоган рекао је да је немогуће наставити са мировним напорима у Сирији док је на власти предсједник Башар ал Асад.
Реџеп Тајип Ердоган - Фото: AP
Реџеп Тајип ЕрдоганФото: AP

Он је додао да је већ почело повлачење "радикалних група" унутар недавно установљене демилитаризоване зоне у Идлибу.

Ердоган је у интервјуу за Ројтерс рекао да ће Турска наставити да увози ирански природни гас упркос америчким санкцијама.

Турски медији јавили су раније да се Ердоган накратко састао са америчким предсједником Доналдом Трампом на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку.

Говорећи о затвореном америчком свештенику Ендрјуу Брансону он је рекао да ће о његовој судбини одлучити суд, а не политичари.

"То је питање за правосуђе. Брансон је приведен због оптужби за тероризам и 12. октобра заказано је ново рочиште и ми не знамо шта ће суд одлучити. Политичари се овдје не питају", рекао је Ердоган.

Ердоган је опет позвао САД да изруче свештеника Фетулаха Гулена, кога Анкара криви за војни удар 2016. године.

Уколико га суд прогласи кривим, Брансон би могао да буде осуђен на 35 година затвора.

"Као предсједник ја немам право да наредим његово ослобађање. Наше правосуђе је независно. Сачекајмо шта ће суд одлучити", рекао је Ердоган.

Говорећи о финансијској ситуацији у Турској он је рекао да пад турске лире није повезан са дипломатским спором са Вашингтоном и да су економски проблеми земље преувеличани.

Турска лира је ове године изгубила скоро 40 одсто своје вриједности у односу на долар због забринутости око Ердоганове контроле над монетарном политиком и дипломатског спора Анкаре и Вашингтона.