latinica  ћирилица
26/09/2018 |  08:15 | Аутор: Б92

Пељешац у пламену: Ватра стигла до кућа (ВИДЕО)

Стање на Пељешцу, гдје бјесне пожари које гасе стотине ватрогасаца и војска, врло је тешко, каже потпредсједник хрватске владе Дамир Крстичевић.

Пожар је на том полуострву захватио више кућа. Због јаких налета буре, као и неприступачног терена, гашење је отежано. Ватра је захватила поткровља и дио фасаде неколико кућа у мјесту Мокало, на подручју Оребића, док су доњи дијелови кућа спасени. Издата је наредба за евакуацију становника села Мокало те туриста из два оближња кампа.

Незванично, узрок пожара на Пељешцу је варничење далековода који је прошле ноћи оборила бура.

-Ситуација на Пељешцу врло је сложена, али мислим да ћемо то све ставити под контролу - изјавио је за ХРТ Крстичевић, који је за ујутро хитно сазвао састанак дубровачко-неретванско жупанијског ватрогасног штаба.

Министар је изразио жаљење што су у пожару на Пељешцу у уторак нагорјела четири стамбена објекта - фасаде и кровишта кућа у селу Станковићи, те захвалио свим ватрогасцима на огромном ангажману који су уложили у Оребићу и околним мјестима.

Он је додао да ће ватрогасци цијелу ноћ дежурати и пратити ситуацију.

Због јаке буре канадери су тек у послијеподневним сатима успјели да се пробију до пожаришта и помогну ватрогасцима на терену. Вјетар је према посљедњим информацијама на Пељешцу промијенио смјер те се страхује да би пожар могао да крене према општини Трпањ.

На терену је 300 ватрогасаца са 50 возила и војска, а данас стижу и додатне снаге у Оребић.

Крстичевић је у уторак увече обишао пожариште у Сплиту гдје је пожар букнуо на врху Марјана, али пола сата након дојаве стављен је под контролу, преноси Хина.