latinica  ћирилица
25/09/2018 |  21:52 ⇒ 21:58 | Аутор: СРНА

Требиње- Отворен осми Филмски кампус

У Требињу је, у организацији Кинотеке Републике Српске, отворен Филмски кампус на којем ће до 30. септембра учествовати тридесетак студената из Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе, као и истакнути филмски умјетници и педагози из региона.
Требиње- Осми филмски кампус - Фото: СРНА
Требиње- Осми филмски кампусФото: СРНА

Предавачи на осмом филмском кампусу биће мајстори камере и режије, а свако вече биће организоване филмске пројекције.

В.д. директора Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић рекао је да је кампус значај због тога што студенти могу да чују оно што не могу током редовног школовања.

- Битно је и дружење студената, јер може да резултира и копродукцијом - истакао је Лаловић.

Он је додао да је циљ и да на овај начин буду децентрализована културна дешавања у Српској.

Лаловић је нагласио да су филмови који ће бити приказани врло вриједни.

- Неки су из периода Краљевине Југославије, неки су дигитализовани, попут култног филма "Варљиво лето 68". Прве вечери премијерно ће бити приказан филм "Нигде" - навео је Лаловић.

Студент филмске режије из Београда Синиша Цветић, који први пут учествује у кампусу, истакао је значај повезивања људи из региона који културолошки дијеле пуно тога.

- Тако можемо стварати нешто што ће бити интересантно свима - истакао је Цветић.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Зоран Милошевић рекао је да је Требиње, које је други пут одабрано да буде домаћин ове манифестације, инспиративно за све филмске ствараоце.

Генерални покровитељ филмског кампуса је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а подршку је дао и град Требиње.