latinica  ћирилица
25/09/2018 |  17:59 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

"Мотив мијешања Запада у изборе у БиХ удар и на Србију"

Мотив мијешања Запада у изборе у БиХ није само слабљење Републике Српске, већ и удар на Србију, кажу аналитичари и то је мотив оваквог реаговања предсједника Србије.

У случају заокрета од Русије и придруживањем БиХ НАТО-у, Запад би имао Србију потпуно у шаци.

Постоји велика бојазан зато што нико не може да предвиди шта ће се дешавати у наредних десет, 15 или 20 дана, каже Александар Вучић, објашњавајући да су Срби за регион добри само када су понижени и у ситуацији када Србија одскаче од региона, очекује, чини се, да ће Република Српска бити искоришћена против ње.

"У свему ћемо бити најбољи, да ли то сви желе? Па немојте имати илузија људи. Они нас оптужују за све своје недаће. Они Српску сматрају реметилачким фактором, као што сте видјели, не интересује их много ни Дејтон, не интересује их ништа. Многи у региону сматрају да је Србија добра и успјешна и подобна да постане нечији пријатељ само онда када је Србија слаба и понижена", каже Вучић.

Разлог мијешања Запада у изборе је јасан, кажу аналитичари. Република Српска је последња брана НАТО-у.

"Опасност за Србију је политика која је оличена, ајде да кажемо у неком као Драган Мектић, то је антируска политика, политка која се прави у руској и британској амбасади, политика која тежи да угура БиХ у НАТО по сваку цијену и тиме стварно скине безбједносну комуникацију и синхронизацију са Србијом. То је политика која би окренула против Русије и тако додатно подијелила српски народ", сматра политички аналитичар Александар Павић.

Сличног мишљења је и ратни генерал Полицијје Српске Томо Ковач истиче да је то нека посљедња тачка.

"Мени је драго да је Србија схватила да је на примјер један Јован Дивјак, Србин убијао српске војнике, по чему се разиликују Мектић и Црнадак? Мислите да они не би радили на штету Србије, јасно да би", истиче Ковач.

Посланик Српске напредне странке, Владимир Ђукановић каже да није тајна чега се предсједник Србије боји у наредних 20-ак дана.

"О томе говорим већ пола године. Британци су послали своје медијске стручњаке из Макеодније да руше Милорада Додика. Мислим да ће ићи на сценарио непризнавња избора, јер то је већ пробана техника", наводи Ђукановић.

Аналитичар Саша Боројевић, истиче да су један посао завиршили на сјеверним границама Србије, то је Македонија, а како каже сада други хоће на западним.

Вучић јесте поручио да се поред свега неће мијештати у изборе и да ће доказе о умијешаности изнијети након избора, али је поручио свима да он лично никада неће ставити жиг на чело спрског народа да би се допао било коме у иностранству.