latinica  ћирилица
25/09/2018 |  15:25 ⇒ 18:28 | Аутор: РТРС

Изложба "Доба витештва" и у Требињу

У Музеју Херцеговине у Требињу отворена је изложба "Доба витештва - оружје и оклопи средњовјековних ратника из збирки Музеја Републике Српске", аутора Јанка Врачара.

Представљено је 18 примјерака средњовјековног хладног оружја из раздобља од 11. до 16. вијека, који се налазе у фундусу Музеја Републике Српске.

Изложба "Доба витештва" представља покушај да се посјетиоцима и стручној јавности приближи један сегмент средњовјековне прошлости, односно начин на који су витезови ратовали и које су оружје при томе користили. Припрема изложбе трајала је око двије године.

"Наши посјетиоци имаће прилику да погледају око 18 примјерака средњовијековног хладног оружја у питању су мачеви, копља, буздовани и сјекире. Све је то пронађено на просторима слива Врбаса и ријеке Сане. Ово оружје прикупљано је још од 1931. па до 2012. године када је посљедњи примјерак средњовјековног оружја ушао у фундус Музеја Српске", каже Јанко Вврачар, виши кустос Музеја Српске и аутор изложбе "Доба витештва".

Ови вриједни експонати власништво су Музеја Републике Српске, и како кажу из Музеја, доказ су рада и привређивања становништва градишког краја у средњем вијеку. Изложба "Доба витештва" до сада је приказана у Бањалуци, Градишци и Приједору, а Требиње је четврти град као њен домаћин.

"Са овим остварујемо два циља, један циљ је да народ из Требиња погледају ову сјајну изложбу, која показује средњовјековно оружје, борбу ратника у то вријеме, а други циљ је да остваримо сарадњу између Музеја Херцеговине регионалног музеја и централне институције културе Музеја Српске", истакао је Миладин Савић, директор Музеја Републике Српске. 

Изложбу прате каталог и одговарајући панели у којима је дат историјски пресјек развоја средњовјековног витештва и технике ратовања, са посебним освртом на војну организацију средњовјековне Србије и Византије. Тематску историјску изложбу о средњовјековном витештву посјетиоци Музеја Херцеговине могу да погледају до 15. октобра.