latinica  ћирилица
25/09/2018 |  14:52 ⇒ 15:09 | Аутор: СРНА

Антић: Резерве нафте и нафтних деривата за двадесетак дана

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић изјавио је данас у Београду да Србија има резерве нафте и нафтних деривата за просјечну дневну потрошњу за двадесетак дана, истакавши да је то велики успјех.
Александар Антић - Фото: ТАНЈУГ
Александар АнтићФото: ТАНЈУГ

Он је на нафтном форуму Енергетске заједнице истакао и да Србија успјешно остварује постављене циљеве како би до 2023. године створила обавезне залихе нафте и нафтних деривата за 61 дан.

"Сви параметри показују да ми тај циљ остварујемо прецизно и у складу са нашом динамиком", рекао је Антић, пренијели су београдски медији.

Према његовим ријечима, форум је био добра прилика да Србија покаже остварене резултате у претходном периоду, прије свега, у стварању обавезних резерви нафте и нафтних деривата.

"Дубоко верујем да смо као држава међу најбољима у том сегменту и да резерве остварујемо у складу са плановима", рекао је Антић, додавши да се на форуму разговарало и о активностима које Србија спроводи на увођењу реда на тржишту нафте и нафтних дериват.

Он је нагласио да је више од 98 одсто узорака контролисаних деривата у претходном периоду показало тражени квалитет, а да су у мање од два одсто случајева откривене "одређене девијације".

"То говори да смо у великој мери увели ред у домаће нафтно тржиште што се одражава на много веће приходе у буџету од акциза и осталих пореза, као и на квалитет горива", рекао је Антић.