latinica  ћирилица
25/09/2018 |  11:49 ⇒ 19:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Заев: Грађани ће још једном донијети мудру одлуку

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је да су грађани те земље увијек доносили мудре одлуке и изразио уверење да ће се то поново догодити на предстојећем референдуму о споразуму између Атине и Скопља о имену те бивше југословенске републике.
Зоран Заев (Фото: tvkcn.net) -
Зоран Заев (Фото: tvkcn.net)

"Грађани доносе мудре одлуке јер воле своју отаџбину, сносе одговорност за своју дјецу. Стога смо донијели праведну одлуку и сви знају да смо постигли компромис који извлачи нашу земљу из дуготрајног статуса кво", рекао је Заев на јавном скупу у граду Неготино у понедјељак увече, преноси МИА.

Грађани Македоније, истакао је, треба да донесу историјску одлуку о својој и будућности своје земље.

"Ставимо тачку на изолованост, крајње је вријеме да се интегришемо и постанемо држављани Европске уније", поручио је Заев.

Он је указао и на значај споразума Скопља и Атине о имену Македоније и користи од сарадње са сусједима, који су, како је навео, "од непријатеља постали пријатељи Македоније".

"Све што смо жељели потврђено је у споразуму (о имену), који поред тога отвара врата нашој земљи ка ЕУ и НАТО. Постизањем овог споразума показали смо демократску зрелост, европске манире. А међународна заједница је то препознала и сада наша земља има искрене пријатеље широм свијета", истакао је премијер Заев.

Зато се, рекао је, пита ко би и зашто бојкотовао референдум.

Премијер Македоније је указао и на предности чланства у ЕУ и НАТО, позвавши грађане да изађу на гласање 30. септембра и искористе прилику за бољу будућност.