latinica  ћирилица
25/09/2018 |  10:24 | Аутор: ТАНЈУГ

ЦИА се враћа "традиционалној шпијунажи"

Главна шпијунска агенција САД спрема се да повећа присуство широм планете како би елиминисала такозване "обавјештајне рупе" и одговорила на све већу пријетњу великих сила попут Русије и Кине, наводи "Глас Америке".
ЦИА - Фото: nezavisne novine
ЦИАФото: nezavisne novine

Директорка ЦИА-е Ђина Хаспел назвала је заокрет од контратероризма ка традиционалнијој шпијунажи против појединачних држава-нација "стратешким приоритетом", наводећи да је потреба за добијањем бољих обавјештајних података о садашњим и потенцијалним америчким ривалима међу "најтежим питањима" с којима се шпијунска агенција суочава.

"Појачавамо фокус на противнике из држава-нација", рекла је Хаспелова у обраћању публици на свом некадашњем факултету - Универзитету Луивила, у првом јавном наступу од када је у мају положила заклетву као директорка ЦИА-е.

Такође је изјавила да је ријешена да повећа број агената стационираних у иностранству, јер сматра да веће присуство у страним земљама омогућава снажнији и бољи положај, преноси Глас Америке.

У оквиру те иницијативе, Хаспелова је навела да се у Агенцији надају да ће регрутовати више људи који говоре стране језике, између осталих запослене који течно говоре кинески, арапски, фарси, турски, француски и шпански.

Такође је навела да шпијунска агенција "сарађује тјешње него икада раније са савезницима широм свијета."

Коментари Ђине Хапсел одражавају приоритете који су, крајем прошле године, изнесени у широј америчкој Стратегији националне безбиједности, а која предвиђа амерички одговор на потезе различитих непријатеља начињене како би се промијенила глобална равнотежа моћи на штету САД, наводи Глас Америке.

Директорка ЦИА-е изразила је посебну забринутост у погледу Кине, за коју је рекла да "ради на томе да умањи амерички утицај како би спроводила сопствене циљеве".

"Веома пажљиво пратимо дешавања која нама дјелују као покушај Кине да прошири утицај ван сопственог региона, у мјестима као што су Африка, Латинска Америка, острва у Пацифику, Јужна Азија", рекла је Хаспелова.

Навела је и да је ЦИА забринута због неких тактика које користе, нудећи сиромашним земљама инвестиције и зајмове које те земље можда неће моћи да врате.

"Желимо да те земље буду свјесне сопственог суверенитета и тога да стране инвестиције у њихову структуру и инфраструктуру њихове националне безбиједности могу да, у једном тренутку, доведу до угрожавања тог суверенитета", истакла је Ђина Хаспел.

Међу приоритете своје агенције, Хаспелова је навела разноврсно особље у смислу регрутовања и задржавања најбољих и најперспективнијих људи које Америка може да пружи, без обзира на пол, расу или културно порекло.

Међу приоритетима је борба против трговине наркотицима, при чему ће, навела је, ЦИА уложити знатно више средстава у сузбијање трговине наркотицима у иностранству.

ЦИА ће, рекла је Хаспелова, помно пратити и "иранске злоћудне активности у региону", а приоритети те агенције су и транспарентност и морал.

Прије него што је потврђена за директорку ЦИА-е, Хаспелова је била предмет оштрих критика због њене улоге у супервизији тајног центра за испитивање затвореника на Тајланду и учешћа у уништавању трака са снимцима тих испитивања.