latinica  ћирилица
25/09/2018 |  08:48 | Аутор: СРНА

У овој години Влада ће уложити још око 4,5 милиона КМ за град Зворник

Влада Републике Српске, по различитим основама из Развојног програма и из буџета Републике, до сада је у град Зворник уложила око 70 милиона КМ, док је посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке Српске пласирано додатних 68 милиона КМ.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У Влади Српске Срни је речено да ће Влада у овој години уложити још око 4,5 милиона КМ за проширење капацитета Опште болнице у Зворнику, изградњу локалне путне ифраструктуре, за санацију Моста краља Александра Карађорђевића који повезује Зворник и Мали Зворник /Република Србија/, за асфалтирање пута Зворник - Снагово, а суфинасираће и изградњу фискултурне сале у подручној Основној школи у Каракају /матична школа "Десанка Максимовић" Челопек/.

Осим што је Зворник добио статус града за вријеме мандата предсједника Владе Републике Српске Жељке Цвијановић, за ову локалну заједницу је у посљедњих десет година из средстава Економско-социјалне компоненте Развојног програма Српске, а за пројекте који се реализују на територији града одобрено готово 11 милиона КМ.

У Влади су навели неке од најзначајнијих реализованих пројеката, а то су санација и модернизација школа, фискултурних сала, Дома омладине, болнице, путева и пројекте водоснабдијевања.

Такође, Влада Српске је издвојила више од 100.000 КМ за реновирање породилишта и 60.000 КМ за изградњу Саборног храма у центру града.

Из средстава по пројекту "Водовод и канализација Републике Српске", који се реализује из донаторских и кредних средстава Европске-инвестиционе банке, за подручје Зворника одобрено је седам милиона КМ.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних-војних инвалида на подручју Зворника, Влада Српске је уложила готово четири милиона КМ.

Захваљујући тим средствима, стамбено је збринуто 238 породица, од чега њих 91 изградњом станова, а неповратна новчана средства добило је 147 породица.

Према подацима Владе Републике Српске, на територији Града Зворника нема стамбено незбринутих породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Из Фонда солидарности Граду Зворнику, као једној од локалних заједница у Републици Српској коју су погодиле катастрофалне поплаве, уплаћено је више од два милиона КМ и то за пројекте водопривредне заштите - више од 1,4 милиона КМ, платне картице/ваучери - 654.000 КМ, помоћ општини - око 70.000 КМ, док је из Фонда дијаспора за матицу издвојено 100.000 КМ за изградњу цјевовода.

Није изостала ни буџетска подршка развоју привреде у овој локалној заједници, па је за подстицај извозу, али и друге пројекте, међу којима су и субвенција електричне енергије Фабрици глинице "Бирач" и субвенције електричне енергије за социјалне категорије становништва, Влада Српске издвојила више од осам милиона КМ.

Влада Српске је у овом мандату успјела да спаси предузеће "Алумина" у којој број запослених стално расте. Данас је у овој компанији запослено 1.500 радника, а "Алумина" више од 95 одсто својих производа извози у 44 земље.

За развој пољопривреде на подручју ове локалне заједнице од 2006. године до данас, кроз разне пројекте, међу којима су подстицајна средства за развој пољопривреде и села, уложено је више од 10 милиона КМ.

Влада Републике Српске уложила је значајна средства и у област здравства у овој локалној заједници. Од 2006. до данас у здравство је уложено око 17 милиона КМ, од чега 11,5 милиона КМ за проширење капацитета и модернизацију и опремање Опште болнице, четири милиона КМ за изградњу и опремање Центра за хемодијализу.

Није изостала ни подршка за примарну задравствену заштиту, те је у зворнички Дом здравља уложено око 1,4 милиона КМ.

Када је ријеч о запошљавању, за социјално збрињавање радника који су процесом прватизације, стечаја или ликвидације остали без посла, утрошено је око пет милиона КМ, а збринуто је око 2.000 радника из осам предузећа.

Кроз пројекте запошљавања, за период 2007.-2018. година запослено је 1.085 лица, за шта је издвојено више од четири милиона КМ.

Путем Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида од 2006. године до данас запослено је 62 инвалида за шта је издвојено око 170.000 КМ.

Од 2006. године до данас кроз пројекте обнове стамбених јединица, инфраструктуре и одрживог повратка избјеглих и расељених лица издвојено је више од 11 милиона КМ, док је кроз пројекте за омладину и спорт у ову локалну заједницу до сада уложено више од пола милиона КМ, од чега је готово 90.000 издвојено за изградњу и реконструкцију спортских објеката.

За реализацију програма реконструкције улица и асфалтирање локалних путева на подручју Зворника издвојено је два милиона КМ, реконструкцију тунела "Зворник 1" и "Зворник 2" на магистралном путу М-19 издвојено је више од 1,7 милиона КМ, а за рехабилитацију путне мреже - дионица магистралног пута М-19 Роћевић - Каракај, у укупној дужини од 15,95 километара - 3,3 милиона КМ.