latinica  ћирилица
24/09/2018 |  19:51 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Бихаћ: Све чешћи сукоби међу мигрантима

Сарајевска полиција ухапсила је двојицу миграната, код којих је пронађено наоружање. Пушка, четири пиштоља, пригушивач и муниција - све у стану, гдје су боравили Сиријац и Алжирац, који ће бити предати у надлежност Тужилаштва. Проблеми са мигрантима не јењавају ни на подручју Бихаћа. Тамо је била и наша екипа.

Након прошлонедјељног међусобног рањавања у кампу, све чешћи су сукоби међу мигрантима у Унско-санском кантону.

Дошло је до погоршања стања безбједности, кажу у полицији. Тога су свјесни и грађани. Данас смо у Бихаћу срели раднике градске чистоће који кажу, први ујутро излазе на улицу, како – само они знају!

Од почетка године до данас мигранти су у Бихаћу извршили 43 кривична дјела. Међутим, у пракси тај број знатно је већи.

"Исто тако је битно напоменути да имамо негдје око 200 инцидената које водимо или има недовољно елемената за кривично дјело", наглашава Сњежана Галић, портпаролка МУП УСК.

Иако надлежни у Сарајеву упорно мјесецима негирају проблеме и не покушавају да их ријеше, ситуација на терену не охрабрује.

У Бихаћ свакодневно долазе нови мигранти, како нам је саопштено у МУП-у УСК само у протеклих седам дана на подручје овог града дошло их је 300 до 400 нових.

Мигранти не одустају од преласка границе у Хрватску. Ипак то им не полази за руком, јер већина их је враћена већ неколико пута. Постају свјесни да ће зиму дочекати у Бихаћу.

Током бројних посјета надлежних из Сарајева, обећавано је да ће бивши ђачки дом бити преуређен за адекватан смјештај миграната, међутим то се није догодило. Далеко је од условног, а најгори сценарио јесте оставити мигранте да лутају улицама у зимском периоду.

"Сигурно погоршањем временских неприлика очекује се и погоршање сигурносне ситуације", истакла је Сњежана Галић, портпаролка МУП-а УСК.

Тога се плаше и Бишћани.

Мигрантској кризи по свему судећи нема краја. Свакодневно нови проблеми и задаци, најчешће за полицију.

Тако је прије три дана Сиријац пријавио нестанак малољетног дјетета, након илегалног преласка у Хрватску.

Према његовим ријечима, он је ухапшен и враћен на територију БиХ, док је дијете остало са породицом из Ирака, нико не зна гдје се налази. МУП УСК расписаће потрагу путем Интерпола.