latinica  ћирилица
24/09/2018 |  15:57 ⇒ 22:40 | Аутор: РТРС

Обиљежене двије и по деценије Академије наука и умјетности Српске

Академија наука и умјетности Републике Српске обиљежава 25 година постојања. На свечаној академиј уручене су Велике повеље захвалности.

За четврт вијека постојања, Академија је оправдала своју улогу славећи науку, образовање, културу, мир и благодет људског ума – поручио је предсједник АНУРС-а на свечаној сједници Академије.

"Показали смо да наука није ничије власништво, да је она опште добро и да и мали народи могу допринјети томе успјеху", рекао је академик Рајко Кузмановић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске.

На овај велики јубилеј, додијељено је пет повеља заслужним домаћим и иностраним институцијама.

"Ми смо дио истог континуитета, на истом задатку, на истом курсу и тако ћемо дјеловати и даље. Потпуно свеједно да ли ћу ја бити предсједник или неко други, да ли ће Рајко Кузмановић бити предсједник или неко други, ми другачију логику не смијемо да прихватимо", истакао је академик Владимир Костић, предсједник Српске академије наука и умјетности.

"Ова држава, Република Српска има своју будућност. Друго, она је озбиљна институција, она мисли на Српску, о српском народу и без науке, она не може даље да живи", нагласила је академик Јелена Гускова, члан АНУРС-а, представник Руске академије наука и Института за славистику.

Одржан је и округли сто о теми "Улога академија у развоју друштва будућности", гдје је говорило петнаест чланова иностраних и наше академије.

"У наредном периоду, заједно са министарством науке и технологије радићемо на томе да одговоримо изазовима у будућем периоду. Академија је засигурно спремна да то и учини", напоменуо је Ален Шеранић, министар науке и технологије Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је данас предсједнику Академије наука и умјетности Републике Српске Рајку Кузмановићу и свим члановима Академије 25 година оснивања и рада ове институције са жељом да АНУРС и даље буде предводник знања, просвијећености, културног стваралаштва и идентитета Српске и њених грађана.

Додику је додијељена и једна од пет Великих повеља захвалности заслужним појединцима за изузетан допринос развоју Академије, коју је у његово име примио Синиша Каран.

Велика повеља уручена је и првом предсједнику Народне скупштине Српске, Момчилу Крајишнику.

"Надам се да ће дуго година, још доста јубилеја доживјети наша академија и да ће Република Српска своје институције градити и по идејама Академије наука", истакао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.